Aktier til medarbejdere, bedre barselsvilkår og et lønklippekort: Sådan bliver Danmark »verdens bedste iværksætterland«

Dansk Erhverv har nedsat et panel bestående af 15 iværksættere, som har udarbejdet i alt 28 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark bliver »verdens bedste iværksætterland«. Her er hovedanbefalingerne.

Le Gammeltoft, stifter af og direktør hos Heartbeats, og Brian Mikkelsen, administrerende direktør hos Dansk Erhverv. Le Gammeltoft har stået i spidsen for et panel af iværksættere nedsat af Dansk Erhverv, der nu fremlægger sine anbefalinger til at gøre Danmark et bedre sted for iværksættere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Iværksættere opnår rockstjernestatus, »Løvens Hule« går rent hjem i bedste sendetid, og adskillige danske virksomheder går fra spæd idé til international anerkendelse.

Alligevel står flere og større iværksættere højt på ønskelisten hos både erhvervslivet og politikerne.

Forventningerne er høje til danske iværksættere. De skal spille en afgørende rolle i den grønne omstilling. De skal skabe fremtidens teknologier, arbejdspladser og vækst. Og alt det er kun blevet forstærket af coronakrisen.

Derfor nedsatte Dansk Erhverv i januar et panel bestående af prominente iværksættere med Le Gammeltoft, stifter og administrerende direktør af Heartbeats, i spidsen. De 15 iværksættere har brugt de seneste måneders nedlukning på at udarbejde i alt 28 anbefalinger til, hvordan Danmark bliver »verdens bedste iværksætterland«.

For selvom flere spændende virksomheder i disse år vinder frem, er der stadig for få af dem, lyder det. Og for mange af de succesfulde ender med at forlade Danmark i jagten på større markeder, mere kapital og flere talenter.

Det vil Dansk Erhverv og panelet af iværksættere lave om på. Her er deres 12 hovedanbefalinger til, hvordan det skal gøres.

12 hovedanbefalinger

 • Medejeraktier skaber medejerskab: Det skal være nemt at aflønne medarbejdere med aktier.
 • Barsel til iværksættere og tilskud til pasning: Større fleksibilitet skaber flere kvindelige iværksættere.
 • Entreprenørskab i undervisning og uddannelse: Flere børn og unge skal lære om iværksætteri.
 • Staten skal løfte startups samt små og mellemstore virksomheder med indkøb: Offentlige indkøb fra små og mellemstore virksomheder skal udgøre 60 procent i 2025.
 • Fradrag for tab fra investeringer i unoterede virksomheder: Investorer skal have incitament til at investere i iværksættere.
 • Juster forskerskatteordningen til gavn for startups: Beløbsgrænsen skal sænkes til 50.000 kroner.
 • Bankerne skal være en reel finansieringskilde for iværksættere: Bankerne skal bedre kunne yde lån til iværksættere.
 • Tryghedspilot for indberetninger: Virksomheder skal med en app kunne få overblik over indberetningsdatoer.
 • Lagerbeskatningen ved børsnotering skal ændres: Iværksættere skal først betale skat af ejerandele, når de er realiseret.
 • Lønklippekort for iværksættere: Iværksættere skal kunne søge om seks måneders løn til opstartsfasen.
 • IPR (intellektuelle ejendomsrettigheder) »fast track« skal flytte innovation fra universitet til erhvervsliv: Det skal være nemmere at trække patenter ud af universiteter.
 • Indberetning af verdensmål til Erhvervsstyrelsen: Virksomheder skal kunne fremvise deres verdensmål og certifikater.