Aktier: Novo springer til vejrs og hiver C20 med

Den danske aktiehandel er åbnet relativt fladt fredag morgen, hvor medicinalgiganten Novo Nordisk er i fokus oven på et sæt stærke data fra et hjerte-kar-studie med GLP-1-midlet Semaglutid.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Ved markedsåbning stiger det danske C20 Cap-indeks med 0,2 pct. til 1031,30, hvilket følger efter en torsdag, hvor eliteindekset gik frem med 0,4 pct. Samme opadgående retning gjorde sig også gældende i USA, hvor de toneangivende aktieindeks sluttede torsdagen i solide plusser.

Det fulgte oven på skuffende detailsalgstal fra USA, som havde været med til at understøtte aktiebørserne, da det dæmpede markedsdeltagernes forventninger til en kommende amerikansk renteforhøjelser - ved rentemødet i næste uge.

NOVO LÆGGER SIG I FRONT

Herhjemme lægger indekstunge Novo Nordisk sig fra start i front af eliteindekset med en stigning på 2,1 pct. til 311 kr.

Det sker, efter at medicinalselskabet fredag morgen har løftet sløret for meget stærke data for GLP-1-analogen Semaglutid i forhold til blandt andet reduktion af hjerte-kar-risici.

»Aktien kan meget vel stige omkring 5 pct. i dag,« sagde Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets, før åbningen til Ritzau Finans.

»Der er ingen tvivl om, at aktien skal stige på det her i dag - også fordi folk har været så negative på dem. Og min vurdering er, at det her vil trække ud over i dag,« siger analytikeren.

Ser man på hjerte-kar-død, blodpropper og slagtilfælde under et, så viste Sustain 6, som studiet hedder, en reduktionen på 26 pct., mens det tilsvarende tal i hjerte-kar-studiet med et andet af Novos midler, Victoza, var 13 pct.

I en anden branche er A.P. Møller-Mærsk på trods af torsdagens flade udvikling steget pænt på det seneste forud for konglomeratets strategiopdatering, som vil komme inden udgangen af september. B-aktien hos Mærsk stiger fredag morgen 0,3 pct. til 10.330 kr.

TDC STIGER FORTSAT

Derudover er der også fortsat fokus på teleselskabet TDC, der stiger 1,3 pct. til 38,03 kr. Det følger efter torsdagens stigning på 5,8 pct.

Stigningen skyldtes, at der ud på eftermiddagen torsdag var rygter om, at den amerikanske kapitalfond Apollo, som i juli forgæves forsøgte at købe teleselskabet, angiveligt nu skulle være interesseret i at komme med et højere bud.

Det skrev Bloomberg News torsdag med henvisning til anonyme kilder med kendskab til processen.

Ifølge nyhedsbureauet skulle også andre kapitalfonde være interesserede, og endelig overvejer den svenske konkurrent Telia angiveligt også at byde - afhængigt af, om TDC skulle gå videre med et af de øvrige bud.

I bunden af det danske eliteindeks finder man desuden de tre banker - Danske Bank, Nordea og Jyske Bank - der falder henholdsvis 0,8 pct. til 190,25 kr., 0,5 pct. til 65,25 kr. og 0,5 pct. til 314,30 kr.

Kursfaldene kan hænge sammen med de skuffende amerikanske nøgletal, der har skubbet til udsigterne for en snarlig renteforhøjelse i USA.

/ritzau/FINANS