Aktier: Novo i front af splittet C20

Den danske eliteindeks ligger relativt fladt fredag middag, hvor indekset er splittet mellem faldende og stigende aktier.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Størst fremgang blandt de stigende elitepapirer er der til Novo Nordisk oven på et sæt stærke data fra et hjerte-kar-studie.

Samlet ligger det danske C20 Cap-indeks med en lille pil op på 0,1 pct. til 1030,78 oven på en torsdag, hvor indekset svingede frem og tilbage mellem plus og minus.

»Der er meget små bevægelser indeksmæssigt. Torsdag var der lidt blandede reaktioner over nøgletallene fra USA. På den ene side var der lettelse over, at der ikke ser ud til at komme en rentehævning i september. På den anden side vil markedet også gerne have, at det går godt med økonomien,« forklarer Martin Munk, der er senior aktierådgiver i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Usikkerheden skyldtes især skuffende detailsalgstal fra den anden side af Atlanten, som dæmpede markedsdeltagernes forventninger til en kommende amerikansk renteforhøjelse ved rentemødet i næste uge.

NOVO BELØNNES FOR STÆRKE DATA

Novo Nordisk løftede fredag morgen sløret for meget stærke data for GLP-1-analogen Semaglutid i forhold til blandt andet reduktion af hjerte-kar-risici.

Ser man på hjerte-kar-død, blodpropper og slagtilfælde under ét, så viste Sustain 6, som studiet hedder, en reduktionen på 26 pct., mens det tilsvarende tal i hjerte-kar-studiet med et andet af Novos midler, Victoza, var 13 pct.

Novo-aktien stiger med 1,9 pct. til 310,50 kr. Men stigning kunne måske have været større, mener Martin Munk.

»Isoleret set bør den nok stige lidt mere på de her gode data. Det vidner nok lidt om den skepsis, som der har indfundet sig omkring Novo-aktien og fremtiden for diabetesmarkedet mere overordnet set,« vurderer Jyske Banks analytiker.

TDC STIGER FORTSAT

Der er fredag middag også fortsat fremgang til teleselskabet TDC, der stiger med 1,1 pct. til 37,97 kr. efter et plus torsdag på 5,8 pct.

Torsdagens løft skyldtes rygter om, at den amerikanske kapitalfond Apollo, som i juli forgæves forsøgte at købe teleselskabet, nu angiveligt skulle være interesseret i at komme med et højere bud, skrev Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder.

Ifølge nyhedsbureauet skulle også andre kapitalfonde være interesserede, og endelig overvejer den svenske konkurrent Telia angiveligt også at byde - afhængigt af om TDC skulle gå videre med et af de øvrige bud.

»Det lader til, at investorerne mener, at der er noget om opkøbssnakken. Det er nok det, der også holder den stærk i dag,« siger Martin Munk.

COMEBACK TIL GENMAB

Blandt den halvdel af elitepapirerne, der stiger, er også Genmab at finde. Her er dog ikke nogen selskabsspecifikke nyheder, der ligger til grund for, at investorerne køber op i aktien.

»Det er som om, den er ved at gøre et comeback efter en svær periode,« vurderer Martin Munk.

Biotek-aktien går fredag middag 1,2 pct. frem til 1093,00 kr. efter at være faldet med omkring 11 pct. siden starten af august.

BANKERNE I BUNDEN

I bunden af det danske eliteindeks er C20's tre banker - Danske Bank, Nordea og Jyske Bank - at finde. De falder med henholdsvis 0,9 pct. til 190,00 kr., 0,5 pct. til 65,25 kr. og 0,7 pct. til 313,50 kr.

Også i det øvrige Europa er billedet, at bankaktierne går tilbage. Banksektoren er endog den mest faldende sektor.

»Det hænger nok sammen med de lidt sløje tal for detailsalget fra USA torsdag. Især detailsalget, har den amerikanske centralbank sagt, har betydning for dens rentebeslutning. Så det ser ikke ud til, at der kommer et renteløft i september, hvor bankerne ellers har haft en god periode med udsigt til, at der snart skulle komme en rentestigning,« forklarer Martin Munk.

/ritzau/FINANS