Aktiebommert koster Nykredit millioner

En aktiehandler hos Nykredit kom ved en fejl til at sætte 14.000 Mærsk-aktier til salg til 4 kroner stykket. Det koster Nykredit millioner.

En aktiehandler hos Nykredit kom ved en fejl til at sælge Mærsk-aktier til spotpris. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er formodentlig både kage til kaffen og kvajebajere til fyraften i dag i Nykredit.

I går kort før børsen lukkede, kom en af aktiehandlerne nemlig ved en fejl til at lægge en salgsordre ind på 14.000 Mærsk-aktier til 4 kroner stykket. Hensigten var at lægge fire aktier til salg til kurs 14.000.

På det tidspunkt stod kursen i 14.250 kr. Såfremt handlen var gået igennem til 4 kroner stykket, havde det kostet Nykredit 195 millioner kroner. Så galt gik det dog ikke. Salgsordren blev nemlig lagt i systemet i de sidste fem minutter før børsen lukker. Modsat resten af dagen, er alle salgs- og købsordrer hemmelige i de sidste fem minutters handel. Det betyder, at orden ikke blev opdaget, før den var gennemført, men at den samtidig ikke er gået igennem til de 4 kroner, men til den aktuelle lukkekurs.

Kursen lukkede fredag i 13.980 kr. Såfremt de 14.000 aktier blev solgt til den pris, betyder det et tab for Nykredit på 3.780.000 kr. Langt under de 195 millioner, men stadig hvad der må kvalificere som en dårlig dag på kontoret for den handler, der begik fejlen.

Men her stopper mysteriet ikke. Nykredit har ifølge Berlingske Business' kilder ikke tidligere haft offentlige salgsordrer på så lave priser, hvilket tyder på, at aktiehandlerne lige nu shorter aktien. Det betyder, at man laver en aftale om at låne en aktie af en anden part mod et gebyr, og leverer den tilbage noget tid senere. Så snart man har lånt den, sælger man den, og regner derefter med kursen falder i den kommende tid, så man kan købe dem billigt tilbage senere og levere aktierne tilbage til ejermanden.

Nykredits reelle tab kan derfor først gøres op, når aktierne skal leveres tilbage. Men med så stort et tab på så mange aktier, har Nykredit nu formodentligt travlt med at købe Mærsk-aktier så billigt som muligt, og dermed minimere tabet. Kursudviklingen i den kommende tid vil derfor afgøre, hvor mange penge Nykredit taber. Hvis aktiekursen falder til under lukkekursen på 13.980, så slipper Nykredit uden tab.

Desværre for Nykredit lagde Mærsk-aktien ud med en stigning på 3 procent og ligger i skrivende stund til kurs 14.460. Og så er der altså langt igen, hvis man vil slippe med skrækken.

Ikke overraskende er det ikke noget, man har lyst til at tale længe om i Nykredit, selvom Business.dk ellers gerne havde hørt, hvordan pokker man reagerer, når man opdager, at man lige har lavet en fejl til millioner af kroner.

"Vi har desværre lavet en menneskelig fejl, der får en indflydelse på lukkekursen, og det er klart, at det er vi ærgelige over," siger Jan Svane Mathiesen, underdirektør i Nykredit, der ikke vil kommentere detaljerne omkring, hvor meget fejlen har kostet Nykredit.

"Jeg erindrer ikke, at det er noget, vi er kommet til at gøre før, og vi ville selvfølgelig gerne have været det foruden. Vi har en masse menneskelige og tekniske systemer, der skal sørge for, at den slags her ikke sker, men det gjorde det desværre alligevel. Nu må vi gennemgå vores rutiner for at undgå, at det sker igen i fremtiden."

Fondsbørsen har en sikring, der skal stoppe store fejl, men ifølge kommunikationschef Javier Lopez Garrido kræver overvågningssystemet et kursudsving på mindst 3 procent, før handlerne bliver annulleret, og det er ikke tilfældet her.