Aktieanalytiker om Vestas-fyringer: »Man er nødt til at skære overflødigt fedt væk«

Vindmølleproducenten Vestas fyrer 90 medarbejdere i Danmark og yderligere 500 i Tyskland. Det står klart dagen efter, at Vestas’ konkurrent Siemens Gamesa varslede op mod 600 danske fyringer. Aktieanalytiker ser fyringerne som en »kapacitetstilpasning«.

Vestas påtænker at fyre 90 medarbejdere på sin fabrik i Lem ved Ringkøbing. Derudover fyrer vindmølleproducenten også 500 medarbejdere i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix

90 medarbejderne på vindmøllegiganten Vestas’ fabrik i Lem ved Ringkøbing mister jobbet, mens yderligere 500 af deres tyske kolleger i Lauchhammer syd for Berlin står over for det samme. Det fremgår af en pressemeddelelse fra vindmølleproducenten.

Vestas’ fyringer kommer blot et døgn efter, at konkurrenten Siemens Gamesa varslede op mod 600 fyringer i Danmark.

De to fyringsrunder kommer i en tid, hvor vindmøllemarkedet ellers er godt globalt. Efterspørgslen på vedvarende energi er stor, men fordeler sig ulige.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalytiker hos Sydbank, skyldes fyringerne i dag og i går, at Vestas og Siemens Gamesa sikrer sig mod »overflødig fedt«.

»I en tid, hvor både Siemens Gamesa og Vestas kan fremvise historisk tykke ordrebøger, virker fyringsrunder paradoksale set udefra. Priserne på vindmøller er dog faldet med 20 procent over de seneste par år, så vindmølleproducenterne tjener ikke det samme, som de gjorde førhen. Derfor er de nødt til at skære,« siger Jacob Pedersen.

Jacob Pedersen, aktieanalytiker, om fyringer hos Vestas og Siemens Gamesa

»Man er nødt til at sikre sig mod en overflod af produktionsmedarbejdere.«


Volumen er skruet ned

De to store fyringsrunder skyldes ud over faldende priser på vindmøller også, at efterspørgslen på møller har ændret sig. Ifølge Jacob Pedersen så man tidligere et større marked for små vindmøller, mens det i dag er de lange vinger, kunderne er interesserede i.

»Produktionsfaciliteterne falder i nogle områder, og da vindmøller helst skal produceres tæt på kunderne, giver det mening at skalere ned visse steder,« siger Jacob Pedersen.

Selvom der globalt set er stor efterspørgsel på vindmølleenergi, så »spiller musikken ikke lige højt« over hele verden, hvis man spørger Jacob Pedersen.

Det samme påpeger Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker ved Alm. Brand. Han forklarer, at vindmølleefterspørgslen på nuværende tidspunkt primært vokser i USA og på nye markeder, mens den på det nærmeste står stille i Europa – især i Tyskland.

Michael Friis Jørgensen understreger dog, at både Vestas og Siemens Gamesa er globale spillere, og at de derfor må forholde sig til store udsving verden over.

»Det er det europæiske marked, som fabrikkerne i Danmark og Tyskland primært beskæftiger sig med, og det er derfor, vi ser fyringsrunderne her. Sammenligner man Vestas’ samlede medarbejderantal næste år med det antal, vi ser nu, er det nok cirka det samme – men de vil være hyret et andet sted i verden,« siger Michael Friis Jørgensen.

Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker

»Når den europæiske vækst er så afdæmpet som nu, kan man fyre her og hyre andetsteds, hvor efterspørgslen er – det er kapacitetstilpasning.«


Vindmølleproducenter afventer Tyskland

Ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank, bunder det stillestående marked i Europa blandt andet i, at salget af energi har ændret sig i Tyskland.

»I Danmark har man skruet ned for volumen gennem de seneste år, og i Tyskland har en ny struktur for salg af energi betydet, at markedet stort set står stille. Man er nødt til at sikre sig mod en overflod af produktionsmedarbejdere,« siger Jacob Pedersen.

Ændringerne i Tyskland betyder, at man i stedet for at sælge til en fast pris pr. kilowatt-time er gået over til at sælge via auktioner, hvor kunderne kan byde ind. Byderen med laveste pris får så lov til at opføre vindmølleparken.

Michael Friis Jørgensen mener, at de to vindmøllegiganters mange fyringer kommer netop nu, fordi branchen afventede den tyske regerings udspil for landets grønne strategi. Ifølge Michael Friis Jørgensen har vindmølleindustrien imidlertid let ved at finde noget positivt i udspillet.

»Når den europæiske vækst er så afdæmpet som nu, kan man fyre her og hyre andetsteds, hvor efterspørgslen er – det er kapacitetstilpasning. Hvis der kommer større tiltag her i Europa, og markedet bliver bedre, bliver de måske hyret igen,« siger Michael Friis Jørgensen.