Aktie-gulerod til Novo-ansatte - store bonusdag for direktørerne

Rekordregnskab fejres med gratis aktier til de menige medarbejder. Samtidig hjemtager 28 topdirektører en samlet bonus på 184 mio. kr.

Novo Nordisk gør klar til et storstilet aktieprogram med en samlet værdi på knap en halv milliard kroner rettet mod de 33.000 medarbejdere i den globale medicinalkoncern på nær enkelte datterselskaber.

20 gratis aktier bliver hver af de ansatte tilbudt, og efter dagens kurs er der tale om en bonus på knap 21.000 kr. før skat til hver af dem.

Men man må væbne sig med tålmodighed ved produktionslinjerne på medicinalfabrikkerne og administrationskontorerne, for det er ikke en gevinst, som de ansatte kan realisere fra dag 1.

Aktieprogrammet til de menige medarbejdere er betinget, og aktierne får man reelt først i hånden 2016, og under den forudsætning at Novo Nordisks salg af lægemidler er steget med 5 pct. om året i den mellemliggende periode. Dermed ligger der også et stærkt fastholdelsesformål bag det nye bonusprogram fra ledelsens side.

Afregning til topledelsen

Der er til gengæld kontant afregning til det øverste lag af direktører i Novo Nordisk, der kan høste frugterne af det incitamentsprogram, som har været fungerende siden 2004. Her er det ikke en betingelse for bonussen, at man fortsat sidder i sit job.

28 nuværende og tidligere direktører kan efter dagens regnskab deles om en bonus, der opgjort til aktiens dagsværdi løber op i 184 mio. kr. I snit betyder det en udbetaling i aktier på lige omkring 6,5 mio. kr. til hver af de 28 direktører.

Ifølge incitamentsprogrammet til direktionen sættes der hvert år en pulje aktier til side på baggrund af de opnåede resultater. Aktierne uddeles dog først efter tre år, og bestyrelsen kan vælge at fjerne aktier fra puljen, hvis resultaterne de efterfølgende år skuffer. Det er dog ikke sket i denne omgang.