Aggressive fupmagere sælger domænenavne til ågerpris

Navnesnyd. Danske virksomheder bliver op mod jul mødt med e-mails, breve og telefoniske henvendelser fra fupmagere, der truer med, at andre virksomheder er ved at overtage firmaets internationale domænenavne på internettet.

- Det er dybt utroværdigt, siger ejerleder Jesper Lennø, Tølløse-Caravan, som fik tilbud om at købe fem udenlandske registreringer af sit eget firma for 7.310 kr. En overpris på 5.560 kr.

Op til jul udnytter fupmagere, at mange små og mellemstore virksomheder midt i travlheden lader sig over- tale til at købe de udenlandske domænenavne på internettet om deres eget firma for at undgå, at et andet firma registrerer navnet og vil drive forretning i det navn.

Tølløse-Caravan, som sælger og reparerer campingvogne og forhandler campingudstyr, har registreret domænerne www.tollose-caravan.dk, og www.tollosecaravan.dk.

I fredags fik ejerleder Jesper Lennø, Tølløse Caravan, en henvendelse fra en fupsælger, der fortalte, at han havde henvendelser fra andre firmaer, der ville registrere fem udenlandske domænenavne på internettet med tollose-caravan først og typisk efterfulgt af .com og .eu. Men sælgeren ville først lige tilbyde domænenavnene til Tølløse Caravan. Firmaet kunne købe de fem domænenavne for en samlet pris på 7.310 kr.

»Jeg troede ganske enkelt ikke på ham. Så jeg sagde nej tak til tilbuddet. Men sælgeren sagde, at han ville følge op i dag for at give mig en sidste chance for at slå til,« siger ejerleder Jesper Lennø, Tølløse Caravan.

Salgs- og marketingdirektør Hans Greve Brandenborg, Weboteket, som laver hjemmesider til små og mellemstore virksomheder og har registreret domænenavnet Tollose-caravan.dk for Jesper Lennø, betegner henvendelsen til Tølløse Caravan som fup og svindel. Dels kan han ved et enkelt tastetryk konstatere, at de omtalte domænenavne ikke er blevet registreret. Dels ville han kunne registrere de fem domæner for en samlet pris for 1.750 kr. Det svarer til, at domænefupmagerens tilbud ligger 5.560 kr. over den pris, Weboteket tilsvarende tager for at registrere domæner. Og samtidig er domænenavnet ikke – som hævdet af fupsælgeren – registreret, så han har ikke noget at sælge.

»Det er fupmagere, som udnytter virksomhedernes travlhed op til jul. Og så håber de på, at virksomhederne siger ja tak til tilbuddet. Vi ser masseudsendelser på e-mail, med breve og telefoniske henvendelser fra fupregistratorer, som truer firmaerne, og hvis tilbud ligger langt over markedsprisen, og derfor er ufordelagtige for virksomhederne,« siger Hans Greve Brandenborg.

Ejerleder Bettina Bull fra Gardin-Expressen i Roskilde fik sidste jul en lignende henvendelse fra et svensk firma. Hun har drevet firmaet i 35 år og har registreret navnet www.gardin-expressen.dk.

Hun fik at vide i en e-mail, at www.gardin-expressen.com var registreret til anden side, men hun kunne formedelst nogle tusinde kroner købe navnet, så hun ikke risikerede at miste det til en konkurrent.

»Jeg oplevede det som en trussel, fordi jeg fik det indtryk, at de allerede havde registreret navnet, og at de havde fået henvendelser fra andre firmaer, der gerne ville købe navnet. Da jeg henvendte mig til det danske firma, som har lavet min hjemmeside, viste det sig at være fup. For navnet var slet ikke registreret. Og så købte jeg det selv for nogle få hundrede kroner. Så det endte lykkeligt, men jeg følte mig trængt op i en krog, for jeg har brugt rigtig mange penge på markedsføring gennem årene,« siger Bettina Bull, Gardin-Expressen.