AGF-formand hvirvlet ind i sag om sminkede tal

Lars Fournais, nuværende bestyrelsesformand i AGF, var øverste chef for Saint-Gobain Distribution Denmark, mens regnskaberne angiveligt ulovligt blev sminket. Han afviser at kende til sagen.

AGF, Lars Fournais. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Fournais, bestyrelsesformand for fodboldklubben AGF, var topchef i den franske kæmpekoncern Saint-Gobains datterselskab, Saint Gobain Distribution Denmark, mens skandalesagen om sminkede regnskaber i virksomheden fandt sted.

Fournais stoppede i efteråret som øverste danske chef for Saint-Gobain Distribution Denmark. Det skete pludseligt og med øjeblikkelig virkning. Dengang var den officielle forklaring, at det skete efter »gensidig overenskomst«. Både han selv og Saint-Gobain fastholder over for Berlingske, at beslutningen om at stoppe skete uden dramatik. Lars Fournais siger, at en mulig sag om regnskabssminke kommer helt bag på ham.

»Det her er meget overraskende for mig. Vi taler om reviderede regnskaber uden anmærkninger, og i øvrigt har der været interne gennemgange fra Saint-Gobain uden anmærkninger. Det er særdeles overraskende for mig,« siger Lars Fournais, der ikke ønsker at udtale sig yderligere.

I Saint-Gobain Distribution Denmarkl siger finansdirektør Niels Meidahl, at Lars Fournais ikke har noget at gøre med sagen, selv om han ledede virksomheden i perioden, hvor regnskaberne – ifølge selskabet – blev sminket.

»Vi er ikke bekendte med, at Lars Fournais har haft viden eller kendskab til det her, og derfor er han heller ikke politianmeldt. Det, vi vurderede i efteråret, var, at der var brug for nye kræfter. Konkurrencen intensiveredes, og bestyrelsen og Lars Fournais blev enige om, at der var brug for en ændring i ledelsen,« siger Niels Meidahl.

Højt til tops i Nordisk Fjer

Den daværende bestyrelsesformand Kåre Malo blev udnævnt til fungerende direktør for selskabet, efter at Lars Fournais stoppede i oktober sidste år. Planen var, at Kåre Malo skulle blive på posten, indtil der er fundet en ny direktør, hvilket endnu ikke er sket.

I dag er Lars Fournais mest kendt i offentligheden for at være bestyrelsesformand for fodboldklubben AGF, hvor han har siddet siden efteråret 2012. I den periode er den aarhusianske fodboldstolthed rykket ud af superligaen. Men holdet er – efter et år i 1. division – dog næsten sikker på at vende tilbage til landets bedste række næste år. Med sig tilbage i Superligaen tager klubben de mere end 50 mio. kroner, som Lars Fournais og AGF i efteråret hentede i en ny aktieemission.

61-årige Fournais, der begyndte i 2008 i Saint-Gobain, har tidligere været tæt på en af danmarkshistoriens største svindelsager. Som 32-årig var han blevet administrerende direktør for Nordisk Fjer Senge- og Boligudstyr, men blot få år efter måtte han forlade sin stilling.

Det har tidligere været fremme, at det skete, fordi han ikke ville skrive under på et regnskab. Først et år senere kunne han fortælle historien, efter at hele Nordisk Fjer-koncern kollapsede og udviklede sig til en af de største danske erhvervsskandaler nogensinde.