Afvist gift-affald koster statskassen millioner

Sagen om det australske firma, der alligevel ikke måtte sende gift til Kommunekemi, er endt med millionregning til Danmark.

Foto: WILLIAM WEST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten må nu betale 12 millioner kroner i kompensation til den australske kemivirksomhed Orica. Børsen skriver, at årsagen er, at virksomheden ikke som ellers lovet af Miljøstyrelsen sidste år fik mulighed for at sende 6.100 ton farligt affald til destruktion på Kommunekemi i Nyborg.

Miljøminister Karen Ellemann (V) forsvarede sidste år, at Orica kunne få affaldet behandlet på Kommunekemi. Argumentet var, at virksomheden besidder en unik ekspertise i verden, når det gælder behandlingen af særligt farligt affald.

Men efter stor offentlig debat og folkelige protester imod, at det kemiske affald skulle ende i Danmark, vendte Karen Ellemann på en tallerken og stillede pludselig transporten fra Australien i bero.

Folketingets finansudvalg tiltrådte ekstrabevillingen ved et aktstykke tilbage i juni, men først tirsdag satte miljøministeren navn og dato på aktstykket, skriver Børsen.

Oricas udgifter omfatter blandt andet shippingomkostninger, leje af skib, forsikringsudgifter og interne administrationsomkostninger.

Miljøministeriet har forelagt dokumentationen for statens advokat, Kammeradvokaten, skriver Børsen. Kammeradvokaten har fundet den fyldestgørende til at betale kompensationen til den australske kemiske virksomhed.