Aftale om krav til storbanker nærmer sig

Konjunkturerne til en aftale om nye krav til landets storbanker tegner sig. Partierne er dog endnu ikke enige, men mødes til forhandlinger i dag.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meget tyder på, at en aftale om nye, skærpede krav til landets vigtigste storbanker, den såkaldte SIFI-aftale, bliver en realitet i løbet af denne uge. Det erfarer Berlingske Business.

Mandag aften kunne TV 2 News løfte sløret for en række punkter, hvor regeringen, de Konservative og Venstre angiveligt er enige.

Aftalen kommer ifølge TV 2 til at omfatte syv penge- og realkreditinstitutter. Ud over de oprindelige seks, Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Sydbank samt BRFkredit og Nykredit, kommer også landbrugets realkreditinstitut, DLR Kredit, med på listen over de pengeinstitutter, som er så vigtige for dansk økonomi, at de ikke må kunne gå fallit.

For at undgå, at det sker, hvis verden igen bliver ramt af en omfattende finanskrise, vil de syv institutter fremover blive mødt med skrappere krav til, hvor stor deres økonomiske buffer skal være.

Danske Bank er den suverænt største bank i Danmark, og derfor vil banken blive mødt med hårdere krav end de øvrige banker. Det springende punkt har været, hvor meget skrappere kravene skal være. Her står kompromisset mellem de borgerlige og regeringen ifølge TV 2 til at blive, at Danske Bank skal have en kapitaloverdækning på tre procent mod de 3,5 procent, som SIFI-udvalget lagde op til i foråret.

SIFI er betegnelsen for de såkaldt systemisk vigtige banker og kreditinstitutioner i Danmark.

Ensartet behandling

Både kravet om, at DLR Kredit skal med og kravet om at få lempet ekstraregningen til Danske Bank, har stået højt på Venstre og de Konservatives ønskeliste under forhandlingerne. På yderligere to punkter står de borgerlige partier ifølge TV 2 også til at opnå indrømmelser, når den endelige aftale foreligger.

Det handler om, at Finanstilsynet udstyres med en uafhængig bestyrelse, som skal sikre en ensartet behandling af banker og realkreditinstitutter i Danmark, og et krav om, at kravene til storbankerne gennemgår et såkaldt servicetjek i 2017 for at sikre, at de danske krav ikke er skrappere end kravene i en kurv bestående af andre europæiske lande.

Ifølge TV 2s oplysninger skulle aftalen allerede være en realitet mandag eftermiddag, men det afviser Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht, der sammen med erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) er hovedforhandlere på aftalen. Partierne mødes nemlig først til officielle forhandlinger i eftermiddag, ligesom der er planlagt møder igen torsdag.

»Vi har ikke holdt et møde endnu, og der er ikke skrevet et stykke papir endnu. Derfor er der ingen aftale, og det ville jeg vide, hvis der var,« siger Benny Engelbrecht til Berlingske Business.

Heller ikke i den borgerlige lejr kan man ifølge Berlingske Business’ oplysninger genkende, at der skulle foreligge en færdig aftale.

Benny Engelbrecht understreger dog, at muligheden af hurtig enighed foreligger.

»Vi sætter os ned til mødet i morgen (i dag, red.), så hvis det (at TV 2 omtaler indholdet af en kommende aftale, red.) er udtryk for, at nogle føler, at de har fået de ting, som de har interesse i, kan der hurtigt komme en aftale på plads. Men jeg synes, det er en fordel, hvis vi sætter os ned først,« siger Benny Engelbrecht.

Regeringen har forhandlet om de skærpede krav til de danske storbanker siden slutningen af august. Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen har fra begyndelsen meldt ud, at han går efter en bred politisk aftale.