Afslørende breve offentliggjort

De syv banker, der er afsløret i at have stået bag et ulovligt kartelsamarbejde, er løbet ind i endnu et nederlag. Konkurrencestyrelsen har netop fået lov til at offentliggøre belastende mail mellem bankernes direktører.

Konkurrencestyrelsens direktør Agnete Gersing er glad for, at afgørelsen bekræfter, at der foregik noget ulovligt mellem de syv banker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Erik Refner
Konkurrencestyrelsen har nu offentliggjort nye afslørende oplysninger i sagen om kartelsamarbejdet mellem syv mindre banker. Kartelbankerne har forsøgt at forhindre offentliggørelse af de belastende oplysninger, men Konkurrenceankenævnet har netop givet Konkurrencestyrelsen lov til at offentliggøre den afslørende korrespondance.

Møns Bank, Lokalbanken i Nordsjælland, Skælskør Bank, Lollands Bank, Vordingborg Bank, Totalbanken og DiBa Bank blev tidligere på året afsløret i at have dannet et kartel, der aftalte priser, men bankerne protesterede imod, at mail mellem de syv bankdirektører blev offentliggjort. Nu ligger de afslørende mail på Konkurrencestyrelsens hjemmeside, og her fremgår det blandt andet, at direktørerne har været oppe og skændes, fordi to af bankerne havde planer om at åbne filial i samme by.

Det var Haandværkerbanken, der i dag hedder Max Bank og senere blev ekskluderet fra kartelsamarbejdet, der annoncerede åbning af en filial i Fakse blot to uger efter at Møns Bank havde annonceret åbning af en filial i samme by.

»Vi opfatter det som en meget ukollegial handling i betragtning af Fakses størrelse – og ikke mindst i betragtning af vort tætte lokalsamarbejde,« hedder det i et oplæg til et møde i Lokalbank-samarbejdet, der var navnet på kartellet.

Det fremgår også, at direktørerne har givet håndslag på ikke at opsøge hinandens kunder, og at direktørerne i de syv banker har sat deres regnskabschefer til at afstemme hinandens priser. I en hemmelig rapport, skriver regnskabscheferne:

»Haandværkerbanken, Møns Bank og Totalbanken bør se nærmere på rykkergebyrerne.«

En del af rapporten handler om de gebyrer, som kunderne betaler for at have værdipapirer liggende i depot.

Regnskabscheferne har fundet ud af, at der er forskellige priser i de syv banker, og de skriver derfor i deres anbefalinger:

»Sammenfattende kan siges, at de enkelte banker selv kan gøre noget til at forhøje de gebyrer, de modtager på depot ved at hæve satserne.«

»Det var ulovligt«
Konkurrencestyrelsens direktør Agnete Gersing er tilfreds med, at de afslørende mail nu kommer til offentlighedens kendskab.

»Afgørelsen bekræfter, at der ikke er tale om oplysninger, der kan betegnes som forretningshemmeligheder. De nu offentliggjorte tekster giver et tankevækkende indblik i, hvad der er foregået i det ulovlige kartel, som bankerne har deltaget i,« siger Agnete Gersing.

De syv bankers direktører er gået i flyverskjul. Det har ikke været muligt at få kommentar hos nogle af bankdirektørerne. Hos Vordingborg Bank lader bankdirektør Ole Kühnel sin sekretær meddele, at det kun er bankernes fælles advokat, der udtaler sig. Bankdirektør Ebbe Elmer meddeler via sin telefonsvarer, at han ikke træffes i denne uge, og i Skælskør har bankdirektør Carsten Roth også slået telefonsvareren til.

Lokalbanken i Nordsjælland skriver på sin hjemmeside, at: »Lokalbankerne afventer fortsat Konkurrenceankenævnets behandling om påstået overtrædelse af Konkurrenceloven. Denne sag behandles i næste måned. Ovennævnte afgørelse om offentliggørelse af oplysninger er uden betydning for hovedsagen. Lokalbankerne vil ikke kommentere sagen yderligere, før Konkurrenceankenævnet har behandlet spørgsmålet om eventuelle lovovertrædelser.”