Afskaffet roaming kan blive dyr for teleselskaberne

Risikoen for, at den interne regning for udlandstelefoni mellem teleselskaberne bliver højere, end hvad kunderne betaler, når EU i 2017 afskaffer roaming. Det må ikke ske, siger teleministeren.

Når det fra april 2017 koster det samme at bruge telefonen hjemme og i de andre 27 EU-lande, risikerer teleselskaberne at skulle betale mere til hinanden for at sende tale og data videre, end kunderne betaler. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når EU om et år forbyder, at det må koste mere at bruge sin mobiltelefon og dataforbindelse i udlandet end derhjemme, er der en risiko for, at teleselskaberne kommer til at betale mere til de udenlandske kollegaer, end folk selv betaler.

Derfor lover teleministeren - energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) - som led i regeringens målsætning om at lette de administrative byrder for danske virksomheder, at Danmark vil arbejde for at sikre, at der lægges loft på de såkaldte engrospriser, som det ene teleselskab betaler til det andet for at transportere samtaler og data videre.

Risiko for højere intern regning

»Vi er opmærksomme på, at de lavere priser får betydning for telebranchen. Derfor arbejder regeringen på at få et loft over engrospriserne,« lovede Lars Christian Lilleholt, da han mandag morgen åbnede telebranchens årsdag, Tele2016, i Ingeniørforeningens hus i København.

EU og Europaparlamentet har besluttet, at de såkaldte roamingpriser i EU afskaffes helt fra 15. juni 2017. Fra det tidspunkt må det altså ikke koste mere at bruge sin telefon og dataforbindelse i et af de andre 27 EU-lande, end det gør hjemme i Danmark.

»Der er en risiko for, at engrosprisen ender med at blive højere end den hjemlige detailpris (altså den, som kunderne betaler, red.), og så kan det blive en ret dyr forretning for teleselskaberne. Derfor har vi fokus på at få reduceret engrosprisloftet,« uddyber vicedirektør Stig Uffe Pedersen fra Energistyrelsen, som er Danmarks øverste telemyndighed.

Sidste prisnedsættelse om to uger

30. april i år - altså om små to uger - tvangssænker EU igen alle priserne på at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen for sidste gang. Hvor det lige nu koster 1,76 kroner i minuttet at ringe op, vil det fra 30. april kun koste 46 øre pr. påbegyndt minut. Bliver man ringet op, falder minutprisen fra nu 46 øre til 10 øre, og sender man en SMS, koster den lige nu 55 øre og fra 30. april i stedet 18 øre. Bruger man data på sin telefon (eller kobler computeren til mobilnettet), falder prisen pr. forbrugt megabyte fra nu 1,86 kroner til 0,46 kroner.

Alle priserne er de maksimumpriser, som teleselskaberne må opkræve, og det er det, som de i praksis gør. Alle priserne er inklusiv moms og altså dem, som man som forbruger rent faktisk betaler.

Roaming har gennem årene været en rigtigt god forretning for især de sydeuropæiske teleselskaber, fordi turismen går den vej mod de varmere himmelstrøg, hvorimod der ikke kommer helt så mange turister til Danmark - og dermed ikke nær så mange penge i kassen.

Spørgsmål om abonnementsshopping uafklaret

Et uafklaret spørgsmål er stadig, hvordan det skal styres, at man ikke som dansker kan gå på shoppetur og finde et mobilabonnement i et andet land, hvor priserne er langt mindre, og fremover bruge det som sit eget nummer, nu hvor der ikke er forskel på at bruge telefonen og dataforbindelsen i de 28 EU-lande.