Afrikas største olieproducent varsler nye olieaftaler

Afrikas største olieproducent, Nigeria, vil genforhandle olieaftaler mellem det statslige olieselskab NNPC og oliegiganter som Shell, Chevron og Exxonmobil.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga

Målet med de nye aftaler skal være at lukke et blødende hul i den nigerianske statskasse, der er skabt som følge af de seneste års lave oliepriser.

Det skriver Financial Times.

Sidste måned udnævnte den nigerianske præsident, Buhari, en ny leder for det statslige olieselskab NNPC. Den nye leder, Ibe Kachikwu, annoncerede straks efter udnævnelsen, at hans intention er at genforhandle aftalerne med de udenlandske selskaber, der er omkring tyve år gamle, for at sikre en større del af kagen til Nigeria selv.

Ifølge eksperter kan det dog vise sig at have lange udsigter, da en genforhandling kan ramme de udenlandske selskaber, hvis forløbet følger normal praksis i Nigeria. Således tog det over seks år for en ny lov om regulering af oliesektoren at komme igennem lovgivningsapparatet - endda uden at blive vedtaget. Desuden har der været store problemer med korruption i det statslige olieselskab.

- NNPCs egen præstation og driftsproblemer er helt sikkert et større problem for de statslige indtægter end de nuværende PSC-aftaler (olieaftaler, red), og forhåbentlig vil genforhandlingerne ikke distrahere dem fra at takle mere fundamentale udfordringer, siger Alexandra Gilles, direktør for governance-programmer hos Natural Resource Governance Institute i New York, til Financial Times.