Afrikanske handler varsler opkøbsbølge i Mærsk

A.P. Møller - Mærsk køber op i Afrika, og meget tyder på, at det er startskuddet til opkøb af flere oliefelter.

Maersk Oils adm. direktør, Jakob Thomasen, vil kun sige, at selskabet fortsætter med at kigge efter opkøbsmuligheder. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

A.P. Møller - Mærsk køber flere oliefelter i det centrale Afrika. Det tegner til at være første skridt i retning af en større oprustning af olieforretningen, hvor den danske koncern for alvor vil åbne pengepungen og bruge et stort tocifret milliardbeløb inden for nær fremtid.

Maersk Oil, oliedelen af A.P. Møller - Mærsk, bruger i første omgang 2,4 mia. kroner på at købe en række lovende felter i Kenya og Etiopien – en pris der kan vokse til 5,7 mia. kroner over det næste år. Men det er langtfra de beløb, som oliechef Jakob Thomasen står foran at bruge.

»Selv om 350 mio. dollar (2,4 mia. kr., red.) er rigtig mange penge, så er det her en relativt lille handel,« siger Thomasen til Berlingske.

Hvornår kommer vi til at se den næste handel?

»Vi arbejder på sagen, men jeg kan ikke sætte en dato på den næste pressemeddelelse,« siger Thomasen.

I Nordea er senioranalytiker Stig Frederiksen ikke i tvivl om, at opkøbene i Afrika er første skridt mod flere opkøb.

»Det viser, at terningerne nu er kastet, og de nu vil vokse med opkøb, fordi den organiske vækst ikke er der,« siger Stig Frederiksen.

A.P. Møller - Mærsk har allerede klart sagt, at virksomheden vil bruge penge på opkøb. Den store danske koncern er hæmmet af vanskelige markeder på begge kerneområder, olie og container. Maersk Oil er ramt af en lav oliepris, som er halveret siden sidste sommer, og olievirksomheden har været tvunget til at afskedige og skære i omkostningerne. Også Maersk Line, verdens største containerrederi, er presset, og her har de lave rater på containerfragt, som trækker ned. Rederiet måtte i sidste uge melde ud om, at 4.000 ville blive afskediget.

Pengene skal ud at arbejde

Det gør det vanskeligt for A.P. Møller - Mærsk at vokse for egen kraft. Og derfor skal virksomhedens store pengekasse på arbejde og skabe værdi til aktionærerne gennem opkøb.

Stig Frederiksen mener, at de nye opkøb i Afrika er en af den type handler. Maersk Oil har siden 1990 arbejdet i Algeriet, og mange andre dele af gruppen – som Maersk Line og havneselskabet APM Terminal – kender det afrikanske kontinent.

»Det her ser ganske fornuftigt ud, selv om det er en mindre handel set i lyset af Mærsks størrelse. De har erfaringen fra Algeriet, og de ved hvordan man laver forretning i Afrika, siger Stig Frederiksen.

Det danske selskab køber halvdelen af fem licenser, hvor tre er i Kenya og to i Etiopien. I området, der er på 100.000 kvadratkilometer, er der allerede gjort de første otte oliefund. Sælgerne er African Oil, der er noteret i Canada og Sverige, og britiske Tullow Oil.

»African Oil og specielt Tullow har en fantastisk track record. Det er to dygtige selskaber, men det er også to selskaber, som vil have gavn af en erfaren udviklingsoperatør til at hjælpe med at få projekterne i gang. Det mener vi, at vi kan bidrage væsentligt med,« siger Jakob Thomasen.

Han håber, at de nye felter vil begynde at levere den første olie i det kommende årti. Planen er, at det danske selskab skal skyde yderligere 3,3 mia. kroner ind i projektet, når der blandt andet er bygget en ny olieledning fra felterne og ud til havet.

Mod nordlige breddegrader

Kommende opkøb kan ske i Nordsøen, hvor Maersk Oil er interesseret i både den danske, britiske og norske del. Her er tanken primært at købe mere færdige projekter, mens der andre steder i verden også kan blive tale om projekter, der er i en tidligere fase, men også er billigere. Og generelt er den velpolstrede danske koncern klar til opkøb flere steder og forskellige måder.

»Vi kigger efter enkelte handler, hele portefølje, og sågar også olieselskaber,« siger Jakob Thomasen.

De store opkøbsplaner kommer samtidig med, at olieindustrien er inde i en tid med store omvæltninger. Siden olieprisen begyndte at falde sidste år, har olieselskaberne opgivet planlagte projekter for næsten 1.400 mia. kroner, viser beregninger fra oliekonsulenthuset Wood Mackenzie.

Handlen fik mandag B-aktien i A.P. Møller - Mærsk til først at stige med op til 2,5 pct. for siden at falde en anelse og lukke i kurs 10.360 – et fald på 1,43 procent. Gladere kan investorerne i African Oil være efter deres aktier mandag blev 32 pct. mere værd.

TV: Mærsk på millardshopping i Afrika