Afrika-investeringer provokerer PenSams medlemmer

PenSam-medlemmer er provokerede af formand Dennis Kristensens forsvar for investeringer i statsobligationer i kontroversielle afrikanske lande og tager sagen op på næste generalforsamling i pensionskassen.

PenSam er et af de pensionsselskaber, der låner penge til DR Congo via køb af stats-obligationer. Det svarer til et ikke-øremærket lån til statskassen. Her ses et gadebarn i hovedstaden Kinshasa. Statuen symboliserer børns rettigheder og er nu tilholdssted for nogle af byens mange hjemløse børn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PenSams investeringer i Afrika skal diskuteres på generalforsamlingen. Sådan lyder den klare melding fra medlemmer af pensionskassen, der er provokeret af PenSam-formand Dennis Kristensens forsvar for selskabets lån til kontroversielle stater via statsobligationer. Karen Ribergaard, pædagog på et fritidshjem på Amager og medlem af LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger), finder situationen »totalt uacceptabel«. »Vi medlemmer bliver jo ikke spurgt. Vores penge bliver blot investeret, og vi har så en tiltro til, at det bliver gjort med et humanistisk menneskesyn. Derfor er jeg dybt forarget over disse investeringer. Der må stemmes om, hvor pengene skal investeres henne,« siger hun og opfordrer samtidig Dennis Kristensen til at overveje sin dobbeltrolle som formand for både FOA og PenSam. Hun bakkes op af Kirsten Gunvor Løth, pædagog i en integreret institution i Vanløse og medlem af LFS, som kalder investeringerne for »blodpenge.« »Jeg vil sørge for, at det bliver taget op på generalforsamlingen,« siger hun og understreger, at hun ikke er imod investeringer i Afrika. Hun vil bare vide, hvor pengene ender. De skal være øremærket til et bestemt produkt.

Blodige obligationer

Diskussionen kommer efter at Berlingske og Danwatch i søndags afslørede, at 19 ud af landets 22 største pensionsselskaber har lånt godt 600 mio. kr. til otte afrikanske lande, der kritiseres for at være korrupte og tvivlsomt demokratiske. Det er ikke kun medlemmer af PenSam, der ikke godtager pensionsselskabernes forklaringer om, at etisk stillingtagen i forhold til at investere i statsobligationer er det samme som at føre udenrigspolitik. »Det er en dårlig undskyldning at sige, at man ikke vil bedrive udenrigspolitik. Det er en omgåelse af ånden bag ansvarlige investeringer. Det handler om, at man skal tage stilling til, hvad man finder ansvarligt at investere i. Lakmusprøven på det er, om man rationelt kan forsvare investeringerne i fuld offentlighed også selv om der er dilemmaer i dem. Så er den egentlig ikke længere,« siger Erik Kloppenborg Madsen, lektor i virksomhedsetik og CSR ved Aarhus Universitet. Det var én af de begrundelser, som PenSams formand brugte i Berlingske Business i onsdags, og det får Kirsten Gunvor Løth til at reagere: »Jeg bliver irriteret, fordi han affejer en meget relevant kritik. Som jeg ser det, svarer investeringerne til at give penge til en alkoholiker og håbe på, at han bruger pengene på mad. Det ved man jo godt, han ikke gør,« siger hun.

Sektorformænd støtter Dennis Kristensen

To af FOAs sektorformænd - Gina Liisborg og Karen Stæhr - erklærer sig enige med forbundsformand Dennis Kristensen, men understreger, at en åben diskussion af investeringerne vil være velkommen på generalforsamlingen. En pointe som også Dennis Kristensen understreger i en skriftlig kommentar til Berlingske: »De etiske retningslinjer for investeringer i virksomheder behandles løbende på generalforsamlingerne i både pensionskasserne og i PenSam Liv. Retningslinjerne udspringer i øvrigt netop af medlemsforslag, som jeg selv havde lidt at gøre med til en generalforsamling i pensionskassen for portører for mere end 30 år siden. Derfor er det helt naturligt, at alle etiske spørgsmål omkring investeringerne, herunder i statsobligationer, kan rejses i de forskellige enheder i PenSam-gruppen. Det manglede bare andet.«