Afklaring af håndværkerfradraget

Detaljerne om videreførelsen af håndværkerfradraget er nu faldet på plads. Ordningen giver i dag et skattemæssigt fradrag op til 15.000 kroner per person over 18 år. Ordningen vil efter 2015 blive ændret i en mere grøn retning.

Søren Lehmann Nielsen er partner i Bruun og Hjejle og klummeskribent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede kort efter, at den nye Venstre-regering tiltrådte, indgik regeringen, Dansk Folkeparti, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og de Konservative en rammeaftale om BoligJobordningen for 2015-2017.

BoligJobordningen benævnes i folkemunde »håndværkerfradraget«. Aftalen indebar, at håndværkerfradraget kom til at fortsætte i sin hidtidige form og med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2015.

Ud over at genindføre håndværkerfradraget for indkomståret 2015, gav partierne bag aftalen hinanden håndslag på, at ordningen for de kommende indkomstår (2016-2017) ville blive udformet med en mere grøn profil med henblik på at understøtte den grønne omstilling, øge bæredygtigheden og klimaindsatsen.

Ved pressemeddelelse af 6. november 2015 kunne Skatteministeriet så offentliggøre, at regeringen sammen med forligspartierne havde indgået en aftale om en ny grøn BoligJobordning for 2016 og 2017.

Aftalen for 2016-2017

Aftalen om håndværkerfradraget vil være gældende for indkomstårene 2016 og 2017. I lighed med det nugældende håndværkerfradrag er to udgiftstyper omfattet, nemlig udgifter til »hjælp« og udgifter til »istandsættelse«.

Udgifter til hjælp dækker over udgifter afholdt til serviceydelser til hjemmet, eksempelvis rengøring, vinduespudsning, havearbejde og børnepasning og er således uændret i forhold til tidligere. Beløbsgrænsen for fradraget bibeholdes på 6.000 kroner.

For så vidt angår udgifter til istandsættelse, er der under den nuværende ordning tale om udgifter afholdt til vedligeholdelse eller reparation af helårs- eller fritidsbolig. Med den nye aftale indsnævres området for disse istandsættelsesudgifter. Med virkning fra 1. januar 2016 vil alene håndværksydelser med et grønt sigte være omfattet.

Det overordnede sigte med denne præcisering er ifølge aftaleteksten:

  • at indføre fradragsret for en række nye grønne ydelser som for eksempel installation af luft-til-luft varmepumper og energirådgivning til energiforbedringer,
  • at fjerne fradragsretten for ikke-grønne ydelser, som for eksempel indvendigt malerarbejde og nedrivning/opsætning af køkkener og badeværelser,
  • at understøtte udbredelsen af velfungerende bredbånd i alle dele af Danmark ved at udvide BoligJobordningen med fradrag for ydelser i forbindelse med tilslutning til bredbånd.

Håndværksydelser med et grønt sigte omfatter blandt andet isolering af tag, reparation og forbedring af skorsten, udskiftning af vinduer og terrassedøre, udskiftning af yderdøre, isolering af ydervægge, solceller og husstandsvindmøller med videre.

Hvem får fradrag

Som under den nugældende ordning er fradraget betinget af, at ejendommen skal udløse betaling af ejendomsværdiskat, før man har krav på håndværkerfradrag for den pågældende ejendom.

Derudover vil fradraget som hidtil tildeles alle personer over 18 år i husstanden.

For ægtefæller og samlevere, der har fælles økonomi, gælder det særlige, at de kan dele fradraget mellem hinanden, uanset hvilken af ægtefællerne der har betalt for arbejdets udførelse.

Fradraget størrelse

Fradraget gives som under den tidligere ordning reelt kun i kommuneskatten, sundhedsbidraget og kirkeskatten.

I en gennemsnitskommune er skatten på cirka 33,7 procent, og den effektive besparelse vil således udgøre cirka 33 øre per krone, man har betalt.

Får man et fradrag på de fulde 12.000 kroner vedrørende grønne håndværksydelser, skal man derfor regne med en besparelse – »det man får i hånden« – på cirka 4.000 kroner. Får man tilsvarende et fradrag på de fulde 6.000 kroner vedrørende serviceydelser, skal man derfor regne med en besparelse – »det man får i hånden« – på cirka 2.000 kroner.