Afkasttal i lind strøm til kunderne

Både Danica Pension og PFA Pension tilbyder deres kunder at tjekke afkastet på deres pension dagligt. Økonomisk rådgiver Kim Valentin frygter, at folk blot bliver nervøse, hvis de hele tiden ser på deres afkast.

Foto: Linda Kastrup.
Læs mere
Fold sammen

Få en mail med afkastet på din pension hver aften eller tjek dit afkast løbende på en app. De to giganter på det danske pensionsmarked i form af PFA Pension og Danica Pension er for alvor begyndt at gå nye veje for at knytte kunderne tættere til sig.

Det er naturligt nok i stigende grad de digitale løsninger, som bliver taget i brug. PFA har netop etableret en service, hvor 150.000 kunder er blevet tilbudt at få en mail hver aften med afkastet på deres pension.

PFA har ikke præcise tal for, hvor mange der har meldt sig til, men interessen for den nye service er ifølge selskabet ganske stor.

Hos Danica har man lavet en app, hvor kunderne kan få det samlede overblik over deres opsparing til pension, herunder afkas­tet samt deres forsikringsdækninger.

»Vi har nu 45.000 unikke brugere. Sidste år havde de 225.000 login. I år runder vi 300.000. De mest besøgte features er netop overblikket over afkastet. Så ingen tvivl om, at interessen er stor og stigende,« siger cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg mener, at det er godt, hvis stadig flere danskere begynder at holde bedre øje med deres pension. Men han mener ikke, at opsparerne skal fokusere på afkastet hele tiden.

»Det er en konkurrenceparameter fra pensionsselskabernes side, men for den enkelte er det ikke nogen fordel at se på afkas­tet hver dag. Det kan bare gøre folk nervøse. Hvis der er kommet en stor stigning, bliver folk bare bekymrede for, at der kommer et fald dagen efter,« siger Kim Valentin, der mener, at pensionsafkast skal måles over en periode på ti år, da opsparing til pension er en langsigtet investering.

Derved kan man være kommet gennem både en optur og en nedtur.

»Det er nok, at den enkelte ser på opsparingen en gang om året. Sparer man nok op til pension, eller har man råd til at spare mere op? Har man den rigtige risikoprofil på opsparingen? Det er det, som er afgørende,« siger Kim Valentin.

Jens Christian Nielsen er enig i, at kunderne skal se afkastet på deres pension på længere sigt.

»Det er ikke en afkast-app i sig selv, vi har. For den enkelte og vedkommendes familie er det naturligt nok meget vigtigt ligeledes at se, om de har de rigtige forsikringer. Det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis man er ude for et uheld og ikke har de rigtige dækninger på forsikringerne,« siger Jens Christian Nielsen.

PFA tilbyder ligeledes på selskabets hjemmeside, at man kan få overblik over ens samlede pensionsordning inklusive forsikringsordninger, og om man sparer nok op.