Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Beslutningen om, hvilket selskab der i fremtiden skal udvinde olien fra store Al-Shaheen-felt i Qatar, kommer inden for det næste halve år, vurderer Stig Frederiksen, analytiker i Nordea. Han regner fortsat A.P. Møller - Mærsk som favorit til at få aftalen.
»Det her kan ikke trække ud i evighed. Aftalen udløber i midten af 2017, og vi taler om det vigtigste felt for Qatar, og derfor er det realistisk med en afgørelse inden for de næste seks måneder,« siger Stig Frederiksen.
A.P. Møller - Mærsk har været i Qatar i 23 år. Selskabet kender det komplicerede felt med den særlige kalkstensundergrund, som også findes i den danske del af Nordsøen.
»Maersk Oil har mere end 20 års erfaring fra feltet og ligger øverst i bunken, hvis andre byder ind på det her. Qatar ønsker også at få den sikreste løsning. Det tegner stadig til at blive Mærsk, som får aftalen, men der er nu en risiko, som man ikke skal undervurdere,« siger Stig Frederiksen.
Der har tidligere været forlydender i Qatar om, at oliegiganter som britisk-hollandske Shell og amerikanske ExxonMobil var begyndt at vise interesse for det danske felt. Det kan have været sandt – har kilder tidligere vurderet over for Berlingske – men det kan også være rygter, der er opstået for at lægge pres på Mærsk. Men oplysningerne fra landet er meget begrænsede, og derfor er det uklart, hvor alvorlig den seneste udvikling er for det danske selskab.
»Ledelsen i Maersk Oil er over tid gået fra en forsigtig holdning til at se lidt mere positivt på en forlængelse. Vi ved ikke, om nyheden fra Qatar Petroleum er ren proforma, eller om det er udtryk for, at de ikke kan blive enige,« siger Stig Frederiksen.
Mærsk begyndte i 2005 en omfattende udbygning af Al-Shaheen. Det danske selskab har brugt mere end 30 milliarder kroner på den udbygning og har dermed gennemført den største investering, et dansk selskab nogensinde har foretaget uden for Danmark. Siden har selskabet iværksat en udvidelse på yderligere otte milliarder kroner på feltet.