Afgørelse i MTH-sag kan sætte innovationen på spil

Entreprenørkoncernen MTH Group har tabt en voldgiftssag om fugtsugende plader, der førte til byggeskader for milliarder. Afgørelsen pålægger mere ansvar på entreprenører og kan gå ud over innovationen i branchen, mener Dansk Byggeri.

Entreprenørkoncernen MTH Group har tabt en voldgiftssag om fugtsugende plader, der førte til byggeskader for milliarder. Fold sammen
Læs mere
Foto: MT Højgaard Martin Dam Kristens

Det skriver Børsen.

MTH Group har tabt en voldgiftssag til Bygskadefonden for at sælge MgO-plader, der viste sig at suge fugt, hvilket på sigt giver fare for nedstyrtning. Selskabet har derfor måtte nedskrive forventningerne med 400 mio. kr.

Sagen drejer sig om ansvaret for byggematerialer. Regningen ligger normalt hos bygherren, hvis materialerne er afprøvet, og hos entreprenøren, hvis materialerne er nyudviklede produkter. I voldgiftssagen var pladerne blevet brugt i flere år i branchen, men blev alligevel ikke vurderet til at være gennemprøvede.

Afgørelsen kan derfor føre til større forsigtighed og dæmpe udviklingen af nye produkter.

»Vi er en lille smule rystede. Vi er hele tiden i kontakt med folk, der vil fremme innovation, udvikling og bæredygtighed herinde. Men hvis det hver gang er entreprenøren, der har det fulde ansvar, så vil det ikke være godt for lysten til innovation,« siger Louise Krath, der er afdelingschef i Dansk Byggeris juridiske afdeling, til Børsen.

En rapport fra Bygskadefonden har tidligere konkluderet, at MgO-pladerne var uegnede som vindspærrer i den danske vinter, da de saltindholdige plader suger fugt fra den luft, de ventileres af.

/ritzau/FINANS