Afgifter vil lukke Kommunekemi

Som en del af Forårspakken vil regeringen sætte afgifter på farligt affald, men det kan betyde at Kommunekemi, der ellers står over for et salg, kan blive tvunget til at lukke. KL-formand Erik Fabrin raser over forslaget.

Kommunekemi medarbejdere rykker ud til Danmarks største giftdepoter og når virksomheder med farligt affald skal have en omgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars K. Mikkelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ene øjeblik stod Kommunekemi nær et salg, det næste er virksomheden lukningstruet. Kommunekemi, der behandler farligt og miljøbelastende affald, vil blive hårdt ramt af de afgifter, regeringen vil lægge på farligt affald, og det vil utvivlsomt betyde virksomhedens sikre død.

Det spår formanden for Kommunernes Landsforening (KL) Erik Fabrin (V), der er rasende over afgiftsforslaget.

»Jeg går ud fra, at udformningen af lovforslaget er udtryk for en fejl fra Skatteministeriets side. Jeg kan ikke tro, at regeringen bevidst på en og samme tid ønsker at skabe grobund for et kæmpetilbageslag i dansk miljø-politik og samtidig ønsker at smadre en internationalt anerkendt og velfungerende dansk miljøvirksomhed,« siger Erik Fabrin.

Som en del af regeringens Forårspakke, skal der fremover være afgifter på farligt affald, og for Kommunekemi vil de økonomiske konsekvenser, ifølge virksomheden selv, beløbe sig til 70 til 80 millioner kroner om året.

Svært at se et salg forude
Dermed vil der ikke gå længe, før Kommunekemi må dreje nøglen om, mener Erik Fabrin og peger på, at virksomhedens nyligt offentliggjorte 2008-regnskab viser et driftsresultat på 33 millioner kroner.

Kommunekemi, der er ejet af KL, Københavns og Frederiksberg Kommune, blev ellers sat til salg i 2007, og der har det sidste stykke tid været gisnet om, at en køber stod på spring. Men bliver forslaget om de nye afgifter en realitet, er et salg svært at forestille sig.

»Enhver kan sige sig selv, at hvis der kommer en markant forringelse af driftsresultatet midt i en salgsproces, bliver det umåde svært at finde en køber,« siger Erik Fabrin og understreger, at efter hans mening, modarbejder regeringens sig selv.

»Den har en strategi om at privatisere, og den har lovgivningsmæssigt tvunget os til at sælge KMD, men så kører den en stor slæde ud foran os, netop som vi er ved at nå til vejs ende med salget af Kommunekemi.«

»Køberne skal sunde sig«
Der har tidligere været gisninger om, at både en række kapitalfonde såvel som den fynske affaldsgigant Marius Pedersen pønsede på et køb af Kommunekemi.

Hos Mairus Pedersen ønsker direktør Finn Junge Andersen ikke at kommentere købsrygterne, men han siger til Fyens Stiftstidende, at »hvis der som bebudet kommer afgifter på farligt affald, tror jeg da, at køberne lige skal sunde sig, før de går videre. For det vil påvirke økonomien væsentligt«.

I dag henter Kommunekemi 60 procent af sin omsætning herhjemme, mens 40 procent kommer fra udenlandske producenter, der får bearbejdet deres farlige affald i Danmark. Gennemføres afgiftsforslaget, vil de udenlandske virksomheder dog sandsynligvis finde andre, billigere muligheder, og de danske virksomheder vil følge trop. Og dermed er forslaget i konflikt med EU’s affaldsrammedirektiv, der skal fremme transport af farligt affald over grænserne, mener KL med formand Erik Fabrin i spidsen. Det vil se skidt ud for Danmarks miljøprofil, hvis vi sender alt vores farlige affald udenlands, siger han.

»Dels vil det give et meget dårligt signal, at Danmark som højteknologisk samfund ikke engang er i stand til at feje for egen dør og samtidig tage sin del af en international arbejdsdeling, og dels vil den øgede eksport betyde, at vi får meget mere transport på vejene og dermed øger udledningen af CO2,« siger Fabrin.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Kristian Jensen (V).