Afgifter dæmper Toms' forventninger

Den såkaldte konfekture-afgift vil bremse salget i år, vurderer Toms-koncernens ledelse i årsregnskabet.

Det er blevet dyrt at producere chokolade i Danmark efter at afgifterne er steget, og det afspejler sig i Toms' forventninger til 2012-salget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chokolade-skildpadder, guldkarameller og guldbarrer vil skæppe mindre i producenten Toms' kasse i år. Det vurderer selskabets ledelse i sit årsregnskab, hvor den såkaldte konfekture-afgift får en del af skylden for de afdæmpede forventninger:

"Det vurderes, at konfekturemarkedet vil se et beskedent fald på de for koncernen relevante geografiske områder. Ledelsen forventer, at den højere konfektureafgift i Danmark pr. 1. januar 2012 vil føre til et fald i markedet for koncernens produkter," skriver ledelsen i regnskabet.

Toms Gruppens administrerende direktør Jesper Møller har tidligere meddelt, at selskabet tidligere har betalt 200 mio. kroner om året i konfektureafgift, og at afgiftsforhøjelsen ville betyde en regning på yderligere 100 mio. kroner.

For 2011 opnåede Toms ellers et salg på knap 1,4 mia. kroner, hvilket er bedre end 2010-resultatet på knap 1,3 mia. kroner. Omvendt faldt driftsresultatet fra 63,9 mio. kroner i 2010 til 29,1 mio. kroner i 2011, og ifølge ledelsen er resultatet "skuffende":

"Der er derfor taget tiltag i slutningen af 2011 til at reducere den faste omkostningsbase med henblik på et forbedret resultat i 2012," skriver den i regnskabet og peger på et 2012-salg på niveau med 2011.

I regnskabet forklares det ringere resultat med en dyrere produktion samt betalinger til opsagte medarbejdere i forbindelse med en større fyringsrunde sidste år.

Årets resultat på 21,2 mio. kroner er derfor også dårligere end 2010-resultatet på 51,8 mio. kroner.

Det var i oktober sidste år, at den nyindførte fedtafgift udløste en fyringsrunde på 34 funktionærer hos Toms. Tilbage er 750 ansatte hos chokolade- og slikproducenten, der sælger halvdelen af sine varer i Danmark. Efter at den omdiskuterede fedtafgift på 16 kr. pr. kilo mættet fedt blev indført 1. oktober, planlægger Toms en større eksport, så det danske salg blot vil fylde 25 procent.