Afgift kan betyde tab af 1,2 mio. flypassagerer i Norge

Luftfarten i Norge bliver hårdt ramt af den nye passagerafgift, der indføres 1. juni. Flyselskaberne råber vagt i gevær og venter 5 pct. færre passagerer på grund af afgiften på 80 norske kr. plus moms.

Foto: JOHAN NILSSON. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver branchesitet Check-in.

Organisationen Airlines for Europe (A4E), der repræsenterer mere end halvdelen af passagertrafikken på det europæiske kontinent, har udsendte en pressemeddelelse med fordømmelse af det norske initiativ.

»Vi er forbløffede over den norske regerings urokkelige tilgang til at gennemføre passagerafgiften, mens næsten alle kommentarer under den offentlige høringsperiode indeholdt indsigelser mod den. I stedet for at forhindre økonomisk vækst og jobskabelse ved at indføre urimelige skatter, bør de europæiske regeringer skabe støttende lovgivningsmæssige rammer«, siger administrerende direktør Thomas Reynaert fra A4E til Check-in.

En analyse fra den internationale luftfartsorganisation IATA viser ifølge branchesitet, at den samlede efterspørgsel efter flyrejser i Norge kan risikere at falde med omkring 5 pct., hvilket svarer til 1,2 mio. passagerer om året. Herudover vil de direkte og indirekte effekter påvirke den norske luftfartsektor med et beløb, der årligt svarer til 1,4 mia. norske kr.

»Tidligere på året besluttede den italienske regering af øge passagerafgifterne i de italienske lufthavne med 2,50 euro per passager, hvilket svarer til godt 20 kroner. Det har betydet, at flere flyselskaber - blandt andet medlemmer af A4E - har besluttet at flytte fly fra baser i Italien til lufthavne uden for støvlelandet«, oplyser Check-in.