Afgående Mærsk-formand: Aktiekursen viser vi gør det rigtige

A.P. Møller-Mærsk har valgt den rette nye strategiske retning, viser den seneste tids kraftige stigninger i aktiekursen, mener afgående bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen.

Arkivfoto:Mærsks mangeårige bestyrelsesformand går fra borde Michael Pram Rasmussen fratræder som bestyrelsesformand i A.P. Møller - Mærsk efter 14 år som formand. Det sker efter milliardtab.Se RB kl.08.12 d. 08.02.2017.Arkivfoto: A.P.Møller-Mærsk generalforsamling i Bella Centret A.P. Møller-Mærsk Generealforsamling 2015. Michael Pram Rasmussen.. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

En aktiekurs, der siden efteråret er steget med 30 pct., luner hos den afgående bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk, Michael Pram Rasmussen. Det viser, at investorerne er enige i det omfattende strategiske skifte i virksomheden, som blev præsenteret i september sidste år, mener han.

»Det er dejligt at se aktiekursen stige. Det viser, at den strategi, som vi har lagt frem, er blevet godt modtaget, fordi kursen er steget samtidig med et svært år med dårlige fragtrater og lave oliepriser. Det er som om, at man kan se, at vi har gang i de rigtige ting, og det er jeg også overbevist om, at vi er,« siger Michael .

Han blev i 2003 bestyrelsesformand for den store danske virksomhed, men har i årevis kunne se en aktiekurs, som ikke rykkede sig meget. Det skete selvom virksomheden under Pram var igennem store frasalg, hvor blandt andet aktieposterne i Danske Bank og Dansk Supermarked blev solgt. Men virksomheden har de senere år været presset af lave oliepriser og et containermarked med alt for mange skibe.

Sidste sommer besluttede ledelsen at prøve noget nyt. Tidligere topchef Nils Smedegaard blev afskediget og et par måneder efter blev den nye strategi fremlagt. Den indebærer et nyt transportselskab centreret om containerrederiet Maersk Line. Samtidig blive alle energiselskaberne med Maersk Oil i spidsen lagt ind i en energigruppe, som senere skal splittet yderligere op.

»Vi har et utroligt stærkt fundament, og vi har de rigtige folk til at eksekvere strategien. Jeg glæder mig til at følge med i den forsatte udvikling,« siger Michael Pram Rasmussen.

Han kan se tilbage på en aktiekurs, der siden september er steget med 30 pct. til kurs 11.420 – omkring det højeste i næsten to år. Han mener, at det viser, at virksomheden er på rette vej, og der ikke er behov for at forklare sig til offentligheden om hvorfor den store danske virksomhed kunne ende i de mange vanskeligheder, der har præget selskabet i de senere år.

»Jeg synes ikke, at jeg skylder en forklaring. Jeg kan konstatere, at når jeg ser på aktiekursen, så er der nogen som har fattet, hvad der sker. Jeg synes, at det er en stærk virksomhed,« siger Michael Pram Rasmussen.

Hvordan har du det med nu at stoppe?

»Jeg har vidst det hele tiden, at den her dag skulle komme. Jeg er blevet spurgt om det er en vemodig dag, men det synes jeg ikke. Det er en glad dag. Det har været et fantastisk sted at være i alle de år. Jeg har nydt det, og det har været spændende. Men jeg glæder mig også til at få mere fri.«

Michael Pram Rasmussen blev på generalforsamlingen tirsdag afløst af Jim Hagemann Snabe, der tidligere har været topchef i den tyske IT-virksomhed SAP. Hagemann bliver den blot fjerde bestyrelsesformand for A.P. Møller - Mærsk. Stifter Arnold Peter Møller var den første formand og blev i 1965 afløst af sin søn Mærsk Mc-Kinney Møller.