Afgående Berlingske-direktør: »Mediebranchen er for hård ved sig selv«

Selvom opgaven i Berlingske Media ikke var færdig, var den nye opgave for god til at sige nej til. Så nu skifter Berlingske-direktør Mette Maix til Flying Tiger Copenhagen og væk fra en mediebranche, som ifølge hende er for »hård ved sig selv«.

Foto: Asger Ladefoged.
Læs mere
Fold sammen

Knap halvandet år efter at Mette Maix for første gang satte sig i direktørstolen i Berlingske Media, er hun nu på vej ud af koncernen igen. Den nye karrieredestination hedder Flying Tiger Copenhagen og et gensyn med den retail-branche, som hun har tilbragt hele sin karriere i.

»Lige nu er jeg lidt trist, fordi det er svært at sige farvel. Jeg er glad for at have fået lov til at være en del af huset i halvandet år og lære det at kende og lære mediebranchen at kende. Og så er det også med en følelse af stolthed over det, vi sammen har nået,« siger Mette Maix.

Den relativt korte periode hos Berlingske Media bød på en række større tiltag: BT fusionerede med Metroxpress, Berlingske blev relanceret, og der blev sat ny strategisk retning for BT og Weekendavisen. Mette Maix har ligeledes været ud at annoncere, at Berlingske Media er klar til at købe TV2, når TV-kanalen efter planen skal sælges. Der er sat mange skibe i søen, og Mette Maix føler også, at hun stopper, før arbejdet er færdigt.

»Jeg føler klart, at jeg forlader Berlingske Media for tidligt,« siger hun.

»Men da jeg skulle lave den endelige liste med pro og kontra, så var der flere ting, der passede til min profil. Det er en unik chance at stå i spidsen for Flying Tiger Copenhagen, for der er ikke mange danske, internationale retail brands, som er i vækst, og som skal vækste. Sådan en chance kommer ikke forbi ofte. Men når jeg overhovedet reflekterede over, om jeg skulle på toget, så er det fordi, at jeg var så godt i gang her. Havde vi været fem år henne i rejsen, havde valget måske været lettere at tage.«

Mediebranchen har gennem flere år kæmpet med vigende læsertal på papiraviserne, nedgang i annoncekroner og udfordringer med at få forretningsmodellen for de digitale udgivelser til at hænge sammen.

Var mediebranchen hårdere, end du regnede med?

»Nej. Jeg synes, mediebranchen er hård ved sig selv. Ja, det er en ny forretningsmodel, og ja, der er noget, der bliver tabt. Der har været meget gode tider, og de er der ikke længere, men behovet for nyheder har aldrig været større. Vi har aldrig haft flere måder at komme ud til læseren, og ja, vi kommer måske ikke til at tjene de penge, vi gjorde tidligere, men der er stadig gode penge i det – så jeg synes, branchen er hård ved sig selv og også god til at tale den ned,« siger hun.

Flying Tiger Copenhagen er kapitalfondsejet og er fra flere sider blevet nævnt som en mulig børskandidat. Senest med betalingsselskabet Nets har det vist sig, at disse noteringer kan være enormt lukrative for den adm. direktør.

»Uden at komme ind på min løn, så er det ikke motivationen. Jeg er grundlæggende et menneske, som går efter en opgave, som jeg brænder for. Med en børsnotering kan det give en større gevinst, men man skal også investere og tage risiko,« siger Mette Maix.

Men vi har set store bonusser ved børsnoteringer. Er det alligevel ikke tiltalende?

»Nej, det er det faktisk ikke.«

Hos Flying Tiger Copenhagen skal Mette Maix afløse den tidligere Ecco-kronprins Michael Hauge Sørensen, der midlertidigt har varetaget chefjobbet, siden retail-koncernen fyrede Xavier Vidal i starten af året.

»Min opgave bliver at fortsætte vækstrejsen, men også at kigge på nye og modne markeder, og så er der en helt række underlæggende ting. Og det vil jeg gerne tale om, når vi er kommet et par måneder ind, men lige nu er min opgave at lære Flying Tiger at kende og få DNAet ind under huden,« siger Mette Maix.

Væksten i Flying Tiger Copenhagen var dog aftagende i 2016, og det bliver et kardinalpunkt at få gang i den vækst igen, hvilket Mette Maix og medgiver.

»Ja, det gør det. Helt sikkert,« siger hun.

Hvad er den foreløbige analyse?

»Det kan jeg sagtens have nogle hypoteser om, og dem vil jeg tale med virksomheden om. Men opgaven er der, det er rigtigt. Og den er der for rigtig mange brands på retail-siden.«

Lennart Lajboschitz startede Flying Tiger Copenhagen, og nu er den kontrolleret af en kapitalfond. Er du bange for, at der er gået noget kultur tabt?

»Det skal jeg ind og finde ud af. Det kunne sagtens være en af hypoteserne, at når der har været én, der har levet så meget for det, og som ikke er en del af hverdagen længere, at der så er noget nyt, man skal finde ud af. Men det må jeg ind og finde ud af.«

Mette Maix starter i sit nye job den 1. august. Hendes afløser i Berlingske Media bliver Børsens direktør og ansvarshavende chefredaktør Anders Krab-Johansen.