Affitech på russiske hænder

Det dansk-norske biotekselskab Affitech får russisk majoritetsaktionær, som skyder 155 millioner kr. i selskabet, og får en aftale om klinisk udvikling og registrering af to kræftmidler til det russiske marked med i købet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det børsnoterede biotekselskab Affitech kommer nu på russiske hænder. Selskabet har netop indgået en aftale med et russisk selskab, NauchTekhStroy Plus, som betyder, at Affitech får ny kapital samt ny majoritetsaktionær.

Ifølge aftalen indgår Affitech et strategisk samarbejde med det russiske selskab, som er delvist ejet af en af Ruslands førende lægemiddelvirksomheder, Pharmstandard, om klinisk udvikling og registrering af to mulighed kræftmidler baseret på antistoffer.

Aftalen omfatter en ordning med milepæls- og licensbetalinger på i alt 23 millioner euro eller 171 millioner kr., samt at den russiske investor Trans Nova Investment overtager 53,3 pct. af aktierne i Affitech for 155 millioner kr. svarende til 0,60 kr. per aktie. Efter at nyheden var kommet ud steg Affitech-aktien næsten 80 pct. fra en kurs på under 0,60 kr. til en kurs over én kr. per aktie.

Med majoritetsposten følger tre bestyrelsesposter i Affitech til Trans Nova. Bestyrelsesmedlemmerne vælges på en ekstraordinær generalforsamling, som afholdes i forlængelse af den ordinære generalforsamling næste fredag, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse.

Ifølge Affitechs adm. direktør Robert Burns kan aftalen betyde, at selskabet nu får sit kræftmiddel AT001 hurtigere på markedet, end oprindeligt planlagt fordi vilkårene for kliniske test i Rusland er bedre. Oprindeligt var planen at få et middel på markedet sidst i 2011.

”Svaret er "måske ja" til, om vi kan komme på markedet i Rusland hurtigere. Vi ved det ikke med sikkerhed, men det er en del af den strategiske tankegang bag denne aftale,” siger Robert Burns til RB-Børsen.

Han glæder sig samtidig over, at det er lykkedes Affitech at rejse mere kapital med en aftale med den russiske partner, end de 30 millioner euro eller godt 200 millioner kr., som Affitech hidtil har rejst.

Bag hele transaktionen står den russiske rigmand Viktor Kharitonin. Han er bestyrelsesformand og adm. direktør i Pharmstandard, og Aleksandr Shuster, der ejer 50 pct. af aktierne i NTS Plus.

Victor Kharitonin er sidst i 30’erne og rangerede i 2008 som nummer 1.014 på Forbes liste over verdens rigeste med en formue på den gang 1,1 milliard dollar.

Ifølge Forbes er han uddannet fra Novosibirsk statsuniversitet i 1993 og tjente den første del af sin formue ved at sælge forbrugsvarer. Senere grundlagde han investeringsselskabet Profit House i den fjerntliggende russiske region Kalmykia, som den gang var et internt russisk skatteparadis.

I 2003 gik han ind i medicinalbranchen, da Profit House opkøbte fem russiske virksomheder, der fremstillede generisk (kopi) medicin, samt apotekerkæden ICN Pharmaceuticals, et amerikansk selskab grundlagt af den tidligere jugoslaviske premierminister Milan Panic.

Selskaberne er siden vokset til medicinalkoncernen Pharmstandard, som i dag er Ruslands største medicinalproducent. Selskabet blev børsnoteret i Moskva for et par år siden. Pharmstandard råder i dag over en produktportefølje på mere end 200 lægemidler. Selskabet har otte datterselskaber i Rusland og to på Cypern, og er i øvrigt ejet med 51,74 pct. af Augment Investments Ltd., som har hjemme på Cypern. Den russiske oligark Roman Abramovich har også en ejerandel i Pharmstandard.

Affitech hed indtil sidste år Pharmexa og var 100 pct. dansk ejet. Efter fejlslagne forsøg med en kræftvaccine blev selskabet fusioneret med norske Affitech, men beholdt sin børsnotering i Danmark.