Afdragsfri statslån til bankerne

Redningsplanen for landets banker skal efter planen løbe i tre år. Men der ingen udløbsdato på de statslån, som bankerne kan få.

Læs mere
Fold sammen
De skal betale op til 12 procent i rente, men kan i teorien skylde staten penge til evig tid, skriver Politiken onsdag.

»Jeg er noget forbløffet over, at staten yder afdragsfri lån til bankerne. Jeg ville gerne have sådan et evigt løbende lån og ville tage det den dag i morgen, hvis jeg kunne«, siger professor Finn Østrup, Handelshøjskolen i København, CBS, til Politiken.

Baggrunden for valget af afdragsfri lån er, at kapitalindsprøjtningen skal kunne tælle med i bankernes kernekapital for at de kan fremstå solide i udlandets øjne.

Politisk dilemma
Derfor stod forligspartierne reelt med valget mellem at købe aktier i pengeinstitutterne eller indskyde såkaldt hybrid kernekapital, skriver Politiken. Og ifølge EU-reglerne må hybrid kernekapital ikke have en udløbsdato efter for eksempel tre år.

Forligspartiet SF er dog sikker på, at bankerne betaler.

»Renten er så høje, at bankerne har en klar interesse i at få betalt dem tilbage efter tre år, og vi har suppleret lånene med barske krav. Hvis bankerne begynder at betale udbytte til aktionærerne, stiger prisen på lånene«, siger gruppeformand og topforhandler for SF, Ole Sohn, til Politiken.