Ældre bønder bombe under landbruget

De unge landmænd kan ikke finde finansiering til at købe de ældre ud, og det truer hele landbrugserhvervet, ifølge Landbrug & Fødevarer.

ARKIVFOTO. Mere end hver femte landmand er i dag over 64 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De unge landmænd har svært ved at komme til, fordi de ikke kan finde finansiering til at købe de ældre ud af landbrugene, og det kan true hele landbrugserhvervet, fordi investeringerne ikke kan følge med nedslidningen af produktionsapparaterne. Det skriver Børsen.

Mere end hver femte landmand er i dag over 64 år, og hvis ikke de unge kan overtage deres landbrug, så brænder de inde med bedriften, og bremser nye investeringer.

”En landmand på 64-68 år er nok mindre tilbøjelig til at sætte gang i nye initiativer og investeringer end en på 32 eller 34 år. Det er et alvorligt problem, at generationsskifterne mere eller mindre er gået i stå, og at vi i flere år har haft negative nettoinvesteringer – altså investerer for lidt til at holde anlæggene ved lige. Det rammer grundlaget for fødevareproduktionen,” siger Søren Gade, der er adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, til Børsen.

Han vil nu samle forslag ind fra banker og kreditforeninger til, hvordan de kan hjælpe de unge i gang og fjerne barriererne for generationsskiftet, så han kan bejle til politikerne om at hjælpe.

De ældre bønders trussel mod landbruget er et problem, som Søren Gade får opbakning til fra flere kanter. Finanssektoren, der har finansieret hovedparten af landbrugets samlede gæld på over 350 milliarder kroner, samt Danish Crown, der er meget afhængig af dansk landbrugs produktion.

Også Nordeas landbrugschef, Søren Porsbjerg, mener, at der skal arbejdes på en løsning, så de unge bønder kan komme til.

”På sigt bliver det klart en udfordring, hvis ikke der snart kommer gang i ejerskifterne igen. Når landbruget har en selvejekultur, skal der selvfølgelig nogle unge og nye til. Ellers går det galt. En landmand, som inden for få år forventer at sælge sin ejendom, vil formentlig af sine rådgivere – inklusive de finansielle – blive frarådet at investere i en ny stor stald til mange svin eller køer,” siger Søren Porsbjerg til Børsen.

Også fødevareminister Mette Gjerskov (S) mener, at der skal udarbejdes mulige løsninger, som kan hjælpe de yngre bønder i gang.

”Det er bare så vigtigt, at der er nogle, der tør. For det er jo det, der skaber arbejdspladserne og tjener pengene, som vi alle nyder godt af,” siger Mette Gjerskov.