Æg er in

Danskerne køber 30 procent flere æg i dag end for ti år siden. Og med påsken lige om hjørnet er det højsæson for æggeforbruget

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Påsken nærmer sig, og så skal der traditionen tro pustes æg, som bagefter males i alskens farver. Og meget tyder på, at danskerne holder fast i denne tradition, for ægproducenterne kan tydeligt mærke, når kalenderen siger påske:

»Vores salg af æg stiger altid omkring påske. I påskeugen sælger vi ti procent mere end normalt,« siger Morten Jeppesen, divisionsdirektør hos Danmarks største æggepakkeri, Danæg.

Men faktisk er det ikke kun omkring påsken, danskerne spiser flere æg. Siden 2000 er salget af buræg, skrabeæg, økologiske æg og æg fra fritgående høns i detailhandlen steget med 30 procent:

»Salget af æg er vokset støt. Andelen af buræg steg i 2008, hvilket er lidt overraskende, da der kommer mere og mere fokus på dyrevelfærd. I dag udgør buræg 60 pct. af det samlede salg. Men forklaringen ligger i prisen, da buræg er den billigste type æg. Ofte koster buræg kun det halve,« siger chefkonsulent i Landbrugsraadet, Klaus Jørgensen.

I 2008 købte danskerne 42 mio. kilo æg. Regner man salget om til styk, svarer det til, at hver dansker købte 124 æg, det vil sige et æg hver tredie dag.

»Men i virkeligheden spiser vi mange flere. Faktisk indtager vi dobbelt så mange æg som dem, vi selv køber i supermarkedet. Æg og æggepulver er nemlig gemt i en masse fødevarer, som brød, kager og pasta,« siger Klaus Jørgensen.