Advokaterne der hellere ville være venture-kapitalister

Johan Schlüter og hans to tidligere advokatpartnere Lars Halgreen og Susanne Fryland investerede i et spindelvæv af start-ups – både sammen og med eksterne partnere.

Johan Schlüter i hans hjem på Esplanaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokat Johan Schlüter og hans to partnere fremstod som noble advokater med kontor på en fornem adresse på Højbro Plads, men i virkeligheden brugte de alle tre også megen tid på venture-kapitalisme og iværksætteri i fællesskab og hver for sig, sammen med deres klienter eller eksterne medinvestorer.

Berlingske har kortlagt det spind af selskaber, som Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland har opbygget gennem en årrække. De tre har investeret i mere end 20 selskaber inden for så forskellige brancher som trailersalg, rideudstyr, IT, administration af rettigheder, kosttilskud, cykler, autoværn og virksomhedsrådgivning.

Nogle selskaber er blevet lukket igen, andre er forladt af de tidligere partnere, et enkelt er solgt, og en ordentlig håndfuld befinder sig i mere eller mindre udtalt krise. Eneste potentielle guldæg er Aporta Digital, som har udviklet en internet- og underholdningsplatform til bus- og togpassagerer.

Hovedaktionærer i Aporta Digital er Johan Schlüter og Lars Halgreen, som har ejet selskabet gennem kriseramte Basepoint Media.

Basepoint Media, som opkræver penge på vegne af rettighedshavere, er et eksempel på, at Schlüter og Halgreen har udnyttet deres klientkontakter blandt de danske rettighedsorganisationer.

Rettighedsorganisationen Gramex, som Johan Schlüter Advokatfirma i en årrække havde som kunde, har gennem flere år ydet ni mio. kr. i driftstilskud til selskabet. Dansk Musiker Forbund er fortsat aktionær og har indtil nu tabt 3,5 mio. kr. og har yderligere en million kroner ude at hænge.

Alle tre tidligere advokatpartnere har været medejere af det lille konsulentfirma MZ Inform, som de ejer sammen med den i Spanien hjemmehørende britiske healer James Jeffrey Roope. Han er også medejer af Idus Martiae (navnet på Cæsars dødsdag), hvis formål det er at eje kapitalandele i projekter som Johan Schlüter Advokatfirma involveres i som led i rådgivning af klienter.

Lars Halgreen er aktionær i Clean City Cargo Concept, som udvikler og sælger miljørigtige løsninger på transportområdet. Halgreen ejer det lille selskab sammen med Per Lavmand Müller, som er direktør i Skan-Trailer.

Halgreen er også aktionær i Dansk-Svensk Investeringsselskab sammen med Hans-Christian Bødker Jensen, som er næstformand for bestyrelsen for møbelfabrikken DUBA-B8, som blandt andet er ejet af Grundfos og Niels Due Jensen.

Susanne Frylands konkursramte selskab, Fryland Aps, har hun ejet sammen med sin hustru, Line Løkkegaard Fryland. Selskabet ejer Asian Nordic Group, som handler med cykler, Fryland Rideudstyr sælger rideudstyr, Fryland Trade and Marketing handler med IT, Nortrition handler med kosttilskud, mens Innordic handler med produkter til dyr. Susanne Fryland har tidligere været medejer af NAG1, som udvikler støjdæmpende autoværn.

Johan Schlüter har siden nedladende omtalt Susanne Frylands mange aktiviteter i Slagelse som »sandkassen«, der ifølge Schlüter var de øvrige partneres betegnelse for hendes aktiviteter.

Alle tre partnere har været medejere af skandaleselskabet Registrering Danmark, som opkrævede og fordelte Copydan-penge på vegne af film- og TV-folk, og som ifølge de rejste beskyldninger har snydt rettigheds­haverne for 175 mio. kr.