Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Advokatstanden er i oprør over forlaget Karnov Group. Brancheforeningen Danske Advokater beskylder Karnov Group for at misbruge sin dominerende stilling på markedet til at sætte priserne voldsomt i vejret og klagede i sommer til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over det kapitalfondsejede forlag.
»Karnov er tæt på at være et de facto-monopol, særligt når det gælder Ugeskrift for Retsvæsen. Og det er nok også det, der afspejler deres prissætning. I et konkurrencepræget marked vil man typisk ikke kunne se den slags prisstigninger, uden at kunderne løb skrigende over til konkurrenten, men her er der stort set ikke andre at gå til,« siger adm. direktør Paul Mollerup, Danske Advokater.
Karnov Group er nok især kendt for de tykke, gule bøger med lovsamlinger, men forlaget udgiver også en lang række andre digitale juridiske informationer og publikationer, blandt andet Ugeskrift for Retsvæsen. Særligt de gule bøger og ugeskriftet er vigtige for advokater.
Karnov Group har sat priserne i vejret, og ifølge Danske Advokater har forlaget lavet produktpakker uden fravalgsmuligheder, og det har tændt en vrede uden lige på landets mange advokatkontorer. Især prislisten for 2016 er faldet mange for brystet.
Afventer myndighederne
I sin klage til Konkurrencestyrelsen giver Danske Advokater eksempler på prisstigninger på Karnovs produkter:
I perioden 2011-2015 er Karnovs priser generelt steget 30 procent, mens de fra 2015 til 2016 generelt er steget 150 procent eller mere, men der er eksempler på prisstigninger på helt op til 588 procent.
Karnov Groups administrerende direktør, Flemming Breinholt, afviser imidlertid, at Danske Advokater har noget at have klagen i. Karnov sendte midt september sit svar på klagen til Konkurrencestyrelsen.
»Vi afventer Konkurrencestyrelsens stillingtagen til, om den overhovedet vil undersøge sagen yderligere, men vi mener grundlæggende ikke, at der er belæg for de påstande, Danske Advokater rejser mod os. Vi har på ingen måde en monopollignende status på markedet, og vi misbruger på ingen måde de styrker, vi har, som blandt andet er at give vores kunder adgang til viden på en professionel, troværdig og effektiv måde,« siger Flemming Breinholt, som ikke ønsker at gå dybere ind i Danske Advokaters klage.
»Det er møgirriterende«
For et mindre advokatfirma som Horstmann Advokater i Viborg med syv advokater betyder Karnovs 2016-priser, at firmaet skulle betale knap 200.000 kroner ekstra i år for adgang til samme indhold som i 2015, et prishop på 182 procent til 309.000 kroner.
Det er meget for advokatfirmaet, som har været nødt til at skære ned på medarbejdernes adgang til Karnovs systemer og på antallet af specialmoduler.
Herudover må alle på nær én nøjes med den næstmindste Karnov-pakke, så der fremover kun er én på kontoret med adgang til Karnov-pakken med Ugeskrift for Retsvæsens artikelsamling.
»Vi har været nødt til at være benhårde i vores fravalg. Det er møgirriterende og gør vores arbejde langsommere og mindre fleksibelt. Og selv om vi har valgt en del fra, betaler vi alligevel 11.000 kroner mere end sidste år. Det er blevet dyrere, og vi får mindre for pengene, men vi har ikke andre steder at gå hen, for Karnov sidder med alle dommene fra de seneste 150 år,« siger Solveig Værum Nørgaard, partner i Horstmann Advokater.