Advokater forudser lavine af konkurser

Regeringens forslag om indførelse af IVS- eller enkrone-selskaber, hvor iværksættere kan føre deres forretningside ud i livet uden at sætte deres privatøkonomi på spil, møder kritik.

En ny type iværksætterselskaber skal skabe vækst og iværksætteri håber regeringen, men ideen møder kritik fra iværksætterne selv, skriver Jyllands-Posten.

Samtidig advarer landets advokater om de mange penge det vil koste samfundet at rydde op efter den lavine af konkurser, som de mener selskabstformen vil medføre. De opfordrer ligefrem regeringen til at trække forslaget tilbage, indtil konsekvenserne er undersøgt.

IVS-selskaberne skal kunne stiftes for blot en krone, så iværksættere uden store økonomiske ressourcer i ryggen kan føre en forretningsdrøm ud i livet. Som det er i dag skal man lægge 80.000 kroner til et anpartsselskab, men den barriere vil regeringen gerne bryde for at hjælpe iværksætterne.

Peter Kofler er sekretariatschef i Ivækst, der er en privat erhvervsorganisation for selvstændige. Han mener, at den nye selskabsform vil tiltrække de forkerte.

- Langt de fleste væksthistorier er drevet af mennesker, som er så stålsatte på at nå deres mål, at spørgsmålet, om de skal betale 1 kr. eller 80.000 kr. for at oprette et selskab, ingenting betyder. Man kan spørge sig selv: Hvad er det for nogle iværksættere, som vi får ud af det?

Regeringens forslag om enkroneselskaber er sendt i en høring, som udløber fredag. Især hos brancheforeningen Danske Advokater har kritikken været stor.

- Det virker ikke i det nødvendige omfang gennemtænkt, og vi frygter, at det kommer til at gå galt, siger Ole Borch, der er partner i advokatfirmaet Bech-Bruun og har deltaget i udarbejdelsen af høringssvaret for Danske Advokater.