Advokater får det største lønhop i fem år

Advokater har fået den største lønstigning siden 2011. Læs hvor meget de tjener, og hvor meget de arbejder.

»Advokat-siloen« Axel Towers i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods stagnerende omsætning i advokatbranchen er der kommet mere i lønningsposen hos både advokater og advokatfuldmægtige, der er ansat på landets advokatkontorer. Djøfs lønstatistik for 2016 viser, at lønningerne for advokater er steget med fire pct. fra september 2015 til september 2016. Året før var stigningen på 3,2 pct., mens den det foregående år, i 2013-14, kun var på 0,6 pct.

Advokater ansat på advokatkontorer i København får generelt mere i løn end kollegerne i Aarhus, Odense og Aalborg. En advokat med over fem års anciennitet får i gennemsnit lidt over 82.000 kr. i løn pr. måned i København. I de tre store provinsbyer er gennemsnitslønnen knap 76.000 kr. pr. måned for en advokat med over fem års anciennitet.

De advokatfuldmægtige oplever en endnu større lønfremgang. En fuldmægtig på andet år har det seneste år fået en lønforhøjelse på knap 14 pct., mens en tredjeårs fuldmægtig har fået 17 pct. mere i lønningposen. En tredjeårs advokatfuldmægtig, der arbejder i København, får i gennemsnit lidt over 50.000 kr. om måneden, viser tal for Djøf Advokat.

Det er imidlertid ikke kun lønningerne, der er høje. Det er den ugentlige arbejdstid også. Ifølge Djøf er den gennemsnitlige arbejdstid for advokatfuldmægtige på 47 timer ugen, hvilket er lille fald fra sidste års 48 timer pr. uge. For ansatte advokater ligger arbejdstiden på omkring 46 timer pr. uge. Men på de store advokatkontorer med over 50 jurister er arbejdstiden ekstra lang. Her oplyser 44 pct. af de ansatte advokater, at de arbejder 50 timer pr. uge eller mere.

Både advokatfuldmægtige og advokater er i vidt omfang omfattet af faste debiteringskrav. Det gælder halvdelen af de advokatfuldmægtige, mens 62 pct. af de ansatte advokater har faste debiteringskrav.