Advokaten i centrum af begivenhederne– på godt og ondt

Få advokater har som advokat Karoly Németh en evne til at lande i centrum af begivenhederne. Det er både på godt og ondt.

Karoly Németh har markeret sig som en af de få advokater, som den store offentlighed kender. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Den borgerlige kommentator Jarl ­Cor­dua har kaldt ham et »juridisk baseballbat«. Forfatter og journalist Mads Brügger har videregivet et råd fra sin far, der bød at realisere alle værdier og forlade landet, hvis man fik den pågældende advokat på nakken.

»For han stopper først, når du står tilbage i bar røv med en tønde om livet,« skrev Mads Brügger på Facebook.

Karoly Németh er et af de navne, der klæber sig fast. Den 74-årige advokat har i løbet af de seneste årtier markeret sig som en af de få ­advokater, den store offentlighed kender. Som 14-årig kom han til Danmark som flygtning fra Ungarn med sin mor og to søskende, men det er ikke kun navnet, der klinger eksotisk.

En af de sidste store procedører

Karoly Némeths stil er i sig selv et særsyn i branchen, hvor han med en ilter, humoristisk og bidende stil skiller sig ud fra mængden. Han bliver betragtet som en af de sidste store ­procedører, hvor han gerne svinger sig op på den store klinge, som gjaldt det liv og død, når han skal fremføre de afsluttende bemærkninger.

»Han har ordet i sin magt,« bemærkede en tilhører stilfærdigt ved Østre Landsret i sidste uge, da Karoly Németh procederede i sagen mellem tobaksenken Tineke Færch og hendes tidligere rådgiver, Michael Teschl. Németh ­repræsenterede sidstnævnte og med vanlig sans for drama fik han sammen med sin klient, Michael Teschl, undervejs politianmeldt sin modpart, advokat Tyge Trier.

Den uortodokse fremgang har også haft konsekvenser for Németh, der så sent som i 2015 faldt i unåde hos Advokatnævnet, der idømte ham en bøde for at have sværtet og politi­anmeldt en modstander. I både 2010 og 2013 har han ligeledes tilsidesat god advokatskik, fremgår det af nævnets databaser.

Det er dog tilsyneladende ikke noget, der afskrækker potentielle klienter. Hans firma, Advokaterne Nemeth & Sigetty, har fortsat god gang i forretningen, og Karoly Németh er ofte at finde i de højtprofilerede sager – gerne dem, hvor pressen også er til stede.

Han var advokat for koldkrigsprofessoren Bent Jensen i maratonslagsmålet mod Jørgen Dragsdahl, og han har været bisidder for ­beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da han skulle afhøres i Skatte­kommissionen. Og for et år siden repræsenterede han en ­pensionist, der blev dømt for racisme i et ­opslag på Facebook.

Den sag tabte han, men efterfølgende fastslog Németh, at han gerne så sagen for Landsretten, og at han selv ville dække omkostningerne. Den var nemlig »principielt« interessant.