Advokaten blev mægler

Niels Cederholm udskiftede jura med ejendomme og har fornyet mæglerfirmaet CBRE, som blev grundlagt af faderen, og har oplevet nogle barske år.

Niels Cederholm og mæglerhuset CBRE flyttede i 2011 fra Østerbro til Ørestad med Tietgenkollegiet som en af naboerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen

ville være advokat. Egentlig ville Niels Cederholm slet ikke ind i ejendomsbranchen, hvor hans far, Henrik Cederholm, gennem mange år var en ledende erhvervsmægler med egen virksomhed. Men siden 2010 har sønnen været administrerende direktør i firmaet, som nu indgår i den kæmpestore amerikanske CBRE-koncern.

»Jeg læste jura og ville være advokat. Vi havde da talt om, at jeg en dag måske kunne komme med i hans firma, men jeg skulle have mere hår på brystet og virke som advokat nogle år,« fortæller Cederholm junior.

Efter jurastudiet i København og et år med en supplerende LLM-grad fra London blev Niels Cederholm advokatfuldmægtig i et af hovedstadens hæderkronede advokathuse, men tilfældet ville, at faderen fik brug for ham adskillige år tidligere, end nogen af dem havde forventet.

Blev gradvist mægler. I 2003 overtog firmaet en anden mæglerforretning og blev næsten fordoblet i størrelse.

»Så blev jeg ansat og tog mig primært af juridiske og organisatoriske opgaver,« siger Niels Cederholm.

Gradvist tog han også del i selve driften med at rådgive om erhvervsejendomme og sørge for udlejning, salg og vurderinger og det blev til yderligere ophold på skolebænken, så han i dag også er autoriseret ejendomsmægler og valuar.

Blandt mange transaktioner fremhæver Niels Cederholm salget i 2007 af den 678 lejligheder store Frederiksberg-ejendom Hostrups Have. Han er også stolt over at have vundet udbuddet om DSB-hovedsædet på Sølvgade i København. Det skete foran syv andre mæglere, og efter et stykke tid dukkede også en køber, ejendomsselskabet Norden, op.

I mange tilfælde nyder Cederholm og hans cirka 40 ansatte godt af CBRE-koncernen, der har mange kontakter til eksempelvis udenlandske investorer.

»Men hvis vi skal udleje 250 kvadratmeter i Store Kannikestræde, er vi bare en lokal mægler som alle andre,« tilføjer han.

Direktør under krisen. »Min far og jeg har da haft nogle meningsudvekslinger undervejs, og jeg ville dengang gerne have steget hurtigere i graderne, men i dag takker jeg ham for, at det skete i et mere roligt tempo,« siger Niels Cederholm om samspillet med faderen.

Junior avancerede da også han blev en af fem partnere og blev direktør, og da hans far gik på pension som administrerende direktør i 2010, to år efter salget af firmaet til samarbejdspartneren CBRE, valgte de nye ejere ham som afløser.

Det blev et hårdt job, for også CBRE fik gevaldige nakkedrag, da finanskrisen fra efteråret 2008 pludselig lammede hele ejendomsmarkedet.

Fra Østerbro til Ørestad. Virksomheden skulle trimmes, personalet have nye kompetencer, og organisationen indstilles på, at en meget større del af omsætningen skulle hentes fra andet end handler, som styrtdykkede i antal. Det udløste i 2011 en flytning fra en mondæn Østerbro-ejendom til et lejemål i Mikado House i Ørestad en bygning, som CBRE solgte til ejendomsselskabet C.W. Obel få år før.

»Før var virksomheden eksponent for old school med slips, store konferenceborde og høje paneler. Det fungerede fint, men verden blev vendt på hovedet efter krakket i Lehman Brothers, og derfor var det vigtigt, hvilke signaler vi ville sende. Vi var nødt til at flytte for at rykke gamle arbejdsvanerop. Nu arbejder alle på én etage i åbne, moderne lokaler, hvor vi før var spredt over fire etager.«

Niels Cederholm tilføjer, at CBRE kom ud af 2012 med sorte tal på bundlinjen for første gang efter finanskrisen. Det skyldes i hans øjne »en rigtig strategi og stigende aktivitet«, og han er forsigtig optimist.

»2013 bliver et hårdt år på grund af virksomhedernes situation, og vi er ikke helt fri af finanskrisens skygge. Mange banker skal have ryddet op i deres beholdninger af overtagne ejendomme, så det kan også blive mulighedernes år.«

Inden for boligejendomme et område han selv følger tæt er der ikke mange handler trods »kæmpestor efterspørgsel«.

»Når renten er så lav, har folk ikke travlt med at sælge. Der skal nok en rentestigning til. Køberne er formentligt ikke så følsomme på renten som flere af de nuværende ejere.«

Privat skete Niels Cederholms seneste bolighandel i 2009, da barn nummer tre var på vej. Det udløste, at familien flyttede fra et mindre parcelhus i barndomskvarteret Gentofte til den noget større gamle gartnerbolig under det nærliggende Bernstorffs Slot.