Advokatdynasti styrer grøn milliardfond

Familie-fond. Far og to børn sidder på topposterne i Danmarks største private jordbesidder, Aage V. Jensen Naturfond, mens endnu en datter og en svigerdatter også er involveret i koncernen.

Advokat Leif Skov, fondbestyrelsesformand i to af Aage V. Jensen-fondene. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aage V. Jensen Naturfond ejer aktiver for næsten én milliard kr. og er kendt og elsket af miljøfolk for at opkøbe og genoprette enorme naturområder i Danmark, senest arealet omkring den afvandede Filsø i Vestjylland, som nu skal genskabes til glæde for flora og fauna.

Fonden bygger på længst afdøde Aage V.

Jensens efterladte formue, og den er på få år blevet en af Danmarks største private jordbesiddere og spiller en helt central rolle i dansk miljø-og naturpolitik. Men hjemme på den stenrige fonds adresse på et advokatkontor i København hersker temmelig usædvanlige ledelsesforhold.

Koncernen omkring Aage V. Jensen Naturfond er styret af en advokatfamilie bestående af far, Leif Skov, og børnene Mette Skov og Anders Skov. De tre sidder på en række væsentlige ledelsesposter, herunder formands-og direktørposter i koncernen, som omfatter tre fonde, herunder en moderfond i Liechtenstein, et administrationsselskab og en større ejendomsportefølje. Derudover udfører endnu en datter, en svigerdatter og tidligere også Leif Skovs bror opgaver.

En af Danmarks førende eksperter i fonde, CBS-professor Steen Thomsen finder konstruktionen underlig: »Det må give anledning til løftede øjenbryn, at en fond har en ledelse, som bliver til et dynasti i sig selv. Det er bemærkelsesværdigt og er nok ikke best practise. Man må spørge sig selv om, hvad det er, der foregår. Hvorfor er det lige arvingerne efter Leif Skov, der er bedst til at drive fonden?« spørger Steen Thomsen.

Velhavende ejendomsmatador

Den grønne fond er i naturkredse kendt som naturens »Onkel Aage« efter stifteren Aage V.

Jensen, og Skov-familiens fælles historie med Aage V. Jensen-fondene går mere end en generation tilbage. Leif Skov var i sin tid advokat for og nær ven af Aage V. Jensen, som blev velhavende på mange års succesrige ejendomsinvesteringer i bl. a. Hotel Hvide Hus-kæden. Ved hans død i 1986 blev knap halvdelen af milliardformuen placeret i Aage V. Jensen Charity Foundation, og siden har Leif Skov sammen med sin familie styret koncernen. 73-årige Leif Jensen ser ikke noget forkert i dette: »Jeg har arbejdet for Aage V. Jensen fra 1971 indtil hans død i 1986. Jeg har lovet ham at følge hans fonde, så længe jeg har mulighed herfor. De resultater, der er opnået i disse fonde, ville ikke være lykkedes uden en stærk opbakning fra hele min familie, og uden dem ville jeg ikke kunne holde mit løfte til Aage V.

Jensen,« siger Leif Skov og tilføjer: »Aage V. Jensen bad mig om at finde de bedste afløsere for mig selv, den dag jeg ikke var her længere. Nogle, jeg har tillid til, og som jeg kan lære op. Det har været naturligt for mig at lade mine børn overtage opgaverne, herunder min datter, Mette, som i mange år har været paratner i min advokatvirksomhed.« Han erkender, at ledelsesforholdene i fondene ikke lever op til gængs governance. Men han understreger, at alle ledere er udpeget af tre-mands-bestyrelsen i moderfonden i Liechtenstein, hvor Aage V. Jensens ældste søn, Vagn Forring er medlem.

Den danske del af Aage V. Jensen-koncernen har til huse i Kampmannsgade 1, hvor Leif Skovs advokatkontor har adresse - en ejendom, der er ejet af Aage V. Jensen Charity Foundation. Leif Skov ønsker ikke at udtale sig om, hvor vægtig en kunde Aage V. Jensenkoncernen er for hans advokatfirma.

»Det er fondene, vi bruger mest tid på, men det siger jo ikke nødvendigvis noget om økonomien,« siger han.

Kendisser i bestyrelser

Udover Skov-familien har bl. a. tidligere industriminister Nils Wilhjelm og professor Katherine Richardson sæde i fondsbestyrelserne.

Bech Bruun-advokat Sys Rovsing er medlem af bestyrelsen i Aage V. Jensen Naturfond og Dansk Inveco. Hun har ydet juridisk bistand ved stiftelsen af Naturfonden og har også siden fungeret som advokat for fonden.

Hun ser ingen problemer i, at Skov-familien sidder på mange ledelsesposter: »Det er bestyrelsen i den udenlandske fond Aage V. Jensen Charity Foundation, der har udpeget Leif Skov til formand for bestyrelsen i Aage V. Jensen Naturfond, og det er bestyrelsen i Charity Foundation, der skal udpege hans efterfølger i overensstemmelse med vedtægterne.

Det er ligeledes samme bestyrelse, der for ca. 25 år siden ansatte Leif og Mette Skov til gennem fondens danske selskab, Dansk Inveco A/ S, at administrere og afvikle de mange ejendomme og hoteller, som Charity Foundation arvede ved Aage V. Jensens død i 1986,« siger hun.

»Da Naturfonden blev stiftet, gjorde bestyrelsen sig store anstrengelser for at formulere fondens værdigrundlag. Fonden udgiver hvert år en meget grundig årsberetning og fondens aktiviteter kan let konstateres ved at gennemgå fondens hjemmeside. Jeg er stolt af at sidde i Naturfondens bestyrelse. Selve driften af fonden kører upåklageligt med inddragelse af nødvendig ekstern fagkyndig bistand og med stor støtte i lokale miljø-og naturforeninger. Når jeg bedømmer fondens virksomhed, både fra en samfundsmæssig vinkel og som bestyrelsesmedlem, er det vigtigste ikke gængs opfattelse af corporate governance, men hvordan fonden faktisk agerer i det danske samfund.«.