Advokatbranchen opruster på ejendomsrelaterede ydelser

Med Lundgrens som det mest markante eksempel har flere advokatfirmaer øget kapaciteten på de områder, der vedrører ejendomme. Det sker uden den store bekymring for, hvad man stiller op, hvis markedet skulle vende eller helt falde sammen – også i den situation er der stort behov for advokaternes ekspertise, lyder erfaringen fra blandt andet finanskrisen.

Advokaterne tjener gode penge på ejendomsbranchen. Men omvendt er de også gode kunder: De er som regel ikke nærige, når de søger efter domiciler. Bech-Bruun, for eksempel, har sit københavnerkontor i denne imposante ejendom på Langelinie. Udlejer er ATP Ejendomme. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er kommet mange nye ansigter i Lundgrens lokaler i Tuborg Havn i Hellerup: Med virkning fra januar har advokatfirmaet foretaget hele 15 nyansættelser – heraf fire partnere – og de 12 skal arbejde med ejendomme. Inklusive en nylig og en kommende ansættelse kommer tallet op på 14.

Med det markante ryk håber managing partner Thomas Stampe ikke blot at få en større del af de for tiden mange og lukrative opgaver i forbindelse med ejendomstransaktioner. Det er også meningen, at Lundgrens fremover skal manifestere sig som et af de helt store advokatfirmaer inden for ejendomme.

»Nu er vi et af de store advokatfirmaer, og det er fint, men vi har ikke en plan om, at vi skal være blandt de allerstørste, der kan lave alt for alle. I stedet har vi valgt en strategi om at være rigtigt gode inden for udvalgte specialområder, og et af dem er fast ejendom og entreprise,« siger Thomas Stampe.

Han nævner Accura, Bech-Bruun, Bruun & Hjejle, Plesner og Kroman Reumert som de hidtil førende advokatfirmaer inden for fast ejendom og dermed dem, som Lundgrens gerne vil matche.

Synergieffekter

»Fast ejendom er et fantastisk marked, ikke mindst i kraft af de mange transaktioner. Og skal du gøre dig i det marked, er du nødt til at have en volumen, så du kan håndtere alle de faglige discipliner, som er påkrævet i en større transaktion. De store handler er jo nærmest sammenlignelige med virksomhedshandler. Inklusive trainees og juridiske assistenter er vores afdeling for fast ejendom nu oppe på cirka 30 medarbejdere. Dermed er vi oppe i den helt store ende i forhold til vores konkurrenter,« siger Thomas Stampe.

Også for de andre firmaer gælder det, at jo større man er, og jo flere discipliner man kan gabe over i relation til fast ejendom, jo større er synergieffekterne.

På den baggrund har Horten – hvis kontor ligger længere nede ad samme gade som Lundgrens – netop udnævnt to nye partnere: Kristoffer Westberg, der har været i firmaet siden 2013 og rådgiver om transaktioner, og Niels Jørgen Oggesen, der er headhuntet fra Bruun & Hjejle og har speciale i entrepriseret. Dermed er man oppe på 18 jurister på området.

»Det er helt klart en oprustning fra vores side. Vi har oplevet en meget øget aktivitet i afdelingen, særligt på transaktioner. Så det handler dels om en øget sagsmængde, men det handler også om, at vi vurderer, at hvis du vil være med på de store og spændende transaktioner, er du nødt til at have en kritisk masse. Sagerne bliver jo større, mere komplekse og mere internationale,« siger Michael Neumann, der er partner i Horten og leder af ejendomsaktiviteterne i firmaet.

Udskiftninger i Bech-Bruun

Bech-Bruun er som nævnt en af de traditionelle, store spillere i markedet. Her har man dog sat kikkerten i anden retning og søger at øge lønsomheden og soliditeten i den forretning, man allerede har.

»Vi har over det seneste halvandet til to år ændret vores strategiske fokus til at satse på mere langtidsholdbare relationer og klienter. Med det skal forstås kapitalfonde og pensionskasser. Det har vi haft god succes med. Herudover har vi gennem en årrække haft fokus på hotelbranchen, og den er jo i stor vækst lige nu,« siger adm. direktør Christian Ejvin Andersen.

Bech-Bruun har dog skiftet lidt ud i kredsen af jurister. Lars Kjær er en af dem, som er gået til Lundgrens, og til gengæld har man fået Thomas Bøgedal Kristiansen og Sven Frode Frølund som nye partnere. Begge har beskæftiget sig med store handler med virksomheder og ejendomme på et internationalt niveau, og det sidste er særdeles relevant, da det jo i den grad er udenlandske investorer, der køber op i Danmark i disse år.

Bech-Bruun har i alt 41 jurister, heraf ni partnere, der beskæftiger sig med fast ejendom.

Toppen er nok passeret

Et forhold, der kunne bekymre en og anden er, at ekspansionen med al sandsynlighed sker på toppen af et marked: 2017 var, sagt på jævnt dansk, helt vildt, når man ser på omfanget af transaktioner, og selv om 2018 også har haft en stærk start, er vurderingen fra mæglerne fortsat, at indeværende år næppe bliver helt så godt, som sidste år var det.

Så sandsynligheden taler for, at transaktionerne bliver færre, og før eller siden endda meget færre – ejendomsmarkedet er herostratisk berømt for sine jævnlige og dybe nedture.

Det er dog ikke forhold, der får advokatfirmaerne til at bekymre sig for, om de binder sig til en for stor kapacitet.

»Det er helt stensikkert, at transaktionsmarkedet ikke bliver ved med at være så lukrativt, som det er nu. Det ville være naivt at tro, men vi ved ikke, hvor lang tid det holder sig oppe. Men det gode ved fast ejendom er, at selv om transaktionerne skulle blive færre, står ejendommene der jo stadigvæk. Det vil sige, at både ejere og administratorer løbende skal serviceres. Så man kan sige, at det mest interessante er, når der som nu er mange transaktioner, men under det ligger der en masse andre sagstyper, som også er interessante for os,« siger Thomas Stampe fra Lundgrens.

Nok at se til

Michael Neumann fra Horten er inde på det samme. Han påpeger, at der i et negativt marked er behov for advokater til at rede trådene ud.

»Jeg har arbejdet med det her i 20 år, og min erfaring er, at hvis markedet går ned, opstår der i stedet en anden type opgaver. Det var for eksempel ikke sådan, at vi her på kontoret fik mindre at lave, da finanskrisen ramte,« siger han.

»Men det kommer an på, hvordan det (en nedtur på markedet, red.) sker. Hvis der kommer en stille og rolig stigning i renten, bliver det næppe nogen krise, men blot et stagnerende marked. Der kan ske mere drastiske ting, men det er ikke sådan, at vi tror, vi sidder på en boble, der er ved at sprænge. Der bliver jo i høj grad investeret for egenkapital, så handlerne er solide på den måde,« tilføjer Michael Neumann. Endelig fremhæver Christian Ejvin Andersen fra Bech-Bruun, at de advokater, der er specialiseret i fast ejendom, p.t. har mere end nok at se til.

»Vi lå i 2017 på over 100 pct. af vores produktionskapacitet, hvilket betyder, at folk arbejder mere, end man egentlig kan forvente, at de skal gøre. Vi har meget travlt, og vi regner også med at få det i 2018,« siger han.