Advokatbranchen i kovending: Nu skal omfanget af seksuelle krænkelser undersøges

Brancheforeningen Danske Advokater har tidligere afvist at igangsætte en undersøgelse af omfanget af seksuelle krænkelser. Det er ude i virksomhederne, man skal handle, lød beskeden. Den seneste tids sager har imidlertid gjort stort indtryk på foreningen, der nu ændrer holdning.

Danske Advokater har tidligere afvist at indlede en undersøgelse af omfanget af seksuelle krænkelser og sexchikane i branchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sexisme i advokatbranchen skal bekæmpes, er det advokatkontorerne selv, der må i arbejdstøjet. Det er ikke Danske Advokater, der skal gå forrest, men det er »ude i virksomhederne, der skal handles«.

Sådan lød meldingen fra brancheforeningen Danske Advokater for en måned siden.

Efter et bestyrelsesmøde onsdag er holdningen dog ændret, og på mødet har Danske Advokater vedtaget et katalog af otte initiativer mod sexisme, hvor en undersøgelse er et af dem.

Den seneste tids sager om seksuelle krænkelser og sexchikane har gjort indtryk, forklarer administrerende direktør Paul Mollerup:

»Jeg har hele tiden sagt, at det var en sag, der var så vigtig, at den skulle drøftes i vores bestyrelse. Bestyrelsen mødtes i går og havde en rigtig god drøftelse. Der blev det så besluttet at søsætte en række initiativer, herunder en undersøgelse, og det giver rigtig god mening. Der er ingen tvivl om, at alt det, der er sket i den seneste tid, også har gjort indtryk på os. Så det er helt klart, at vi er blevet klogere på det her.«

Har tidligere afvist

Da sager om seksuelle krænkelser begyndte at komme frem med afsæt i mediebranchen, afviste formanden for Danske Advokater, Jørgen Kjergaard Madsen, en undersøgelse, fordi »der alligevel skal noget til, før man sætter store projekter i værk«.

Derefter var administrerende direktør Paul Mollerup efterfølgende ude at specificere, at kampen mod sexisme »ligger brancheorganisationen på sinde«.

Han understregede dog samtidig, at det ikke var brancheorganisationen, der skulle gå forrest, men at det er virksomhederne, der skal tage førertrøjen på og handle med det samme.

Derfor var der ingen tegn på, at en undersøgelse af omfanget af seksuelle krænkelser og sexchikane i advokatbranchen var på vej fra Danske Advokater. Djøf Advokat meldte sig efterfølgende på banen og igangsatte en undersøgelse blandt medlemmerne.

Det er nu en identisk undersøgelse, som Danske Advokater vil sende ud til deres medlemsvirksomheder.

»Undersøgelsen er identisk med Djøfs. Det er et rigtig godt bidrag, og det er jo ikke noget, vi finder på i isolation. Det er noget, vi løbende har gjort i den dialog, som vi har haft med Djøf og Djøf Advokat, for at finde ud af, hvordan vi bedst har kunnet koble vores initiativer med hinanden.«

Djøf Advokat er positiv

Hos fagforeningen Djøf Advokat ser man meget positivt på, at Danske Advokater nu melder sig på banen.

Rasmus Thingholm, der er næstformand i Djøf Advokat, mener, at det kan betyde meget for det overordnede billede af omfanget, fordi Danske Advokater kan nå ud til langt flere medarbejdergrupper:

»Vi synes, det er rigtigt positivt, at Danske Advokater nu melder sig på banen med konkrete initiativer mod sexisme og seksuelle krænkelser i advokatbranchen og blandt andet selv iværksætter en undersøgelse blandt deres medlemsvirksomheder. I vores egen undersøgelse har vi primært haft mulighed for at spørge de 2.500 ansatte advokater og advokatfuldmægtige, som er medlemmer hos os, hvorfor vi med Danske Advokaters undersøgelse kan nå ud til flere medarbejdergrupper.«

Et link til undersøgelsen bliver sendt ud i løbet af de kommende dage, og der forventes en svarfrist på 14 dage. Efterfølgende vil resultaterne blive offentliggjort, lyder det fra Danske Advokater.