Advokat: Ingen skal tjene på Icesave

Island har opnået en væsentligt bedre aftale om Icesave med Storbritannien og Holland end den tidligere.

Den islandske hovedstad, Reykjavik Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Island er efter seje forhandlinger nået til enighed med Storbritannien og Holland om tilbagebetaling af den garantisum, de to lande betalte til 340.000 indskydere, da den islandsk ejede netbank Icesave kollapsede i oktober 2008.

På et pressemøde i Reykjavik torsdag aften orienterede Islands chefforhandler, den amerikanske advokat Lee Buchheit, om forløbet. Aftalen har ført til, at Island har opnået en væsentlig mere fordelagtig rente end ved de tidligere aftaler.- Da ingen er uskyldige i denne sag, er der heller ikke nogen, der skal tjene på det, siger Lee Buchheit, som en forklaring på, at Storbritannien og Holland er gået med til at nedsætte renten til henholdsvis 3,3 og 3,0 procent mod den hidtidige aftales 5,5 procent.

- Dertil kommer ni måneders renteferie fra januar til oktober 2009. Det sænker den effektive rente yderligere, så den kommer ned på 2,64 procent, forklarer Buchheit og tilføjer:

- Det grundlæggende spørgsmål, vi stod over for, var, hvordan man skulle forhandle om en tilbagebetaling af et beløb, hvis størrelse ikke er kendt, hverken nu eller om nogle år. Forventningen er, at de aktiver, der er i konkursboet efter Icesaves ejer, Landsbanki, vil være tilstrækkeligt til at tilbagebetale hovedparten af den udbetalte indskydergaranti på omkring 600 milliarder islandske kroner (30 milliarder danske kroner).

Island vil begynde at betale lånet tilbage i 2016, og betalingsperioden vil være afhængig af, hvor meget der er tilbage af gælden på det tidspunkt. Hvis det er mindre end 45 milliarder islandske kroner (2,25 milliarder danske kroner) vil det blive betalt straks.For hver 10 milliarder islandske kroner lånet viser sig at være højere, vil betalingsperioden blive forlænget med et år. Det sidste afdrag skal dog være tilbagebetalt inden 2046, men det er der ifølge Buchheit ingen, der regner med.

- Den aftale er kun lavet for at sikre sig, at den værst tænkelige situation i den islandske økonomi ikke vil medføre, at hele statsbudgettet skal gå til at betale gæld, understreger han. Det er ikke blevet sagt direkte, men det har ligget i kortene, at Islands mulighed for at blive optaget i EU har været afhængig af, at Icesave-striden med de to medlemslande blev løst.

/ritzau/