Advokat: Bornholmsk fond er en farce

Sagen om den omstridte fond bag milliardselskabet A. Espersen har nået sin foreløbige afslutning med fondens årsmøde, der blev afholdt tirsdag. Få har lyst til at udtale sig om den principielle sag, men advokat Knud Foldschack tager bladet fra munden.

Mens slaget om millionerne i Espersen-fonden nu ser ud til at løje af, og de gigantiske bonusbeløb er blevet kraftigt beskåret til bestyrelsesmedlemmerne, har det skabt splittelse i Espersen-familien, hvor de to efterkommere Lars Espersen og Henrik Espersen (bill.) har valgt at køre sag mod udvalgte bestyrelses­medlemmer i fonden. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Med afholdelse af årsmøde i fonden bag den bornholmske fiskegigant A. Espersen er der sat et foreløbigt punktum i den kontroversielle sag, hvor bestyrelsesmedlemmer – ifølge Erhvervsstyrelsen – utilbørligt har forsøgt at tilegne sig selv millioner igennem et bonusprogram. I første omgang fik bestyrelsen et rungende nej fra Erhvervsstyrelsen, som er øverste myndighed for fonde, men i fredagens afgørelse fik de alligevel ja til et bonusprogram på samlet 20 mio. kroner mod de 65 mio. kroner, der i første omgang var lagt op til.

Det var efterkommere af fondens stifter, som rejste sagen over for Erhvervsstyrelsen for over to år siden. Advokat Knud Foldschack har ført sagen for de to – Lars Espersen og Henrik Espersen – og han kalder forløbet for »en farce«.

»Det her er et signal om, at stiftere af fonde skal være opmærksomme på, at erhvervslivet har frit spil i fondene,« siger Knud Foldschack, som erklærer sig »målløs« over den udvikling, sagen har taget. Ikke mindst i lyset af, at fonden udlodder tre mio. kroner årligt til velgørende formål.

»Det sørgelige er, at der er masser af fonde, der gør et rigtig godt stykke arbejde og har stor betydning for samfundet i forhold til forskning, kultur, uddannelse og sociale formål. Derfor er det også en katastrofe, når man accepterer et forløb som det her, der kan ende med at begrænse fondenes virke,« siger Knud Foldschack.

Ifølge Knud Foldschack er det ikke alene forargeligt, at bestyrelsesmedlemmer nu står til at få udbetalt millioner. Han mener også, at det beløb, bestyrelsen har brugt på advokater og andre rådgivere, skal tilbagebetales.

Foruden direktør Klaus Nielsen er bestyrelsesmedlemmerne advokat Vagn Thorup og erhvervsmand Sven-Gunnar Schough i deres virke som medlemmer af Insepa, holdingselskabet under fonden, omfattet af bonusprogrammet. Humlen i sagen har netop været, at de to medlemmer af Insepas bestyrelse også sidder i fondens bestyrelse. Men ifølge fondens netop tiltrådte formand, Jens Espersen, har de to gjort sig fortjent til millionerne ved en ekstraordinær indsats i bestyrelsen i Insepa over de seneste ti år.

»Den overordnede strategi har ligget i Insepas bestyrelse, som virkelig har haft hands on og brugt ekstraordinært meget tid på det,« siger formanden og henviser til væksten i koncernens to datterselskaber, Beck Pack System og Cartolit.

Bragende underskud

Ifølge Berlingskes oplysninger kommer koncernen samlet set dog ud af 2015 med et dundrende underskud. Ifølge TV 2 Bornholm ligger underskuddet tæt på 100 mio. kroner, men Jens Espersen ønsker ikke at forholde sig til tallene, før årsregnskabet bliver offentliggjort.

»Der er underskud i Insepa, det er korrekt,« siger formanden kortfattet om regnskabet for 2015 og tilføjer, at første kvartal af 2016 allerede ser bedre ud. Ifølge Jens Espersen står bonussen på 20 mio. kroner til at blive udbetalt ad flere omgange over en periode på tre år »af hensyn til koncernens likviditet«.

Formanden fortæller også, at udbetalingen af de tre mio. kroner til bestyrelsesmedlemmerne kun bliver udbetalt, hvis særlige betingelser bliver opfyldt.

»Det er betingelser, der er relateret til fremtidige resultater,« siger Jens Espersen, som ikke vil gå i detaljer med, hvilke betingelser der er tale om.

Familien er splittet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vagn Thorup, som har frabedt sig henvendelser fra Berlingske. Heller ikke hans advokat, Dan Terkildsen, er vendt tilbage på Berlingskes henvendelser. Lars Espersen har heller ikke ønsket at kommentere sagen, men siger til Berlingske, at han overvejer sin fremtid i fondens bestyrelse. Både han og Jens Espersen beklager den splittelse i familien, som sagen har skabt.

»Det er ingen hemmelighed, at det har været belastende,« siger Jens Espersen, som helst vil lægge sagen bag sig og se fremad.

Formanden siger i øvrigt, at fondens bestyrelse ved fremtidige møder vil tage stilling til, om det i lyset af bonusudbetalingens beskedne udlodning til velgørende formål vil blive øget.

Espersen-fonden er sat under »skærpet tilsyn« af Ervervsstyrelsen, hvilket betyder, at beslutninger i bestyrelsen skal godkendes af Erhvervsstyrelsen.