Advarselslamperne blinker for Don Ø

Professor mener, at Flemming Østergaard, der er bestyrelsesmedlem i TV 2, bevæger sig i en gråzone, når han holder møde med ledelsen i DK4 og overvejer at gå ind i TV-branchen. Bestyrelsesformand og kulturminister Brian Mikkelsen afviser.

FCK-bossen Flemming Østergaard bevæger sig i sin egenskab af bestyrelsesmedlem af TV 2 i en gråzone, mener professor, der dog roser ham for at spille åbent ud med sin interesse for at gøre forretninger inden for TV-verdenen. Arkivfoto: Simon Bohr Fold sammen
Læs mere
I forrige uge måtte TV 2s bestyrelse bede nu forhenværende direktør Per Mikael Jensen om at forlade sin post, efter han sagde op for at starte hos Metro International. Per Mikael Jensen ville ganske enkelt have et habilitetsproblem, mente bestyrelsen.

Nu kan TV 2s bestyrelse igen havne i et habilitetsdilemma. Denne gang med et bestyrelsesmedlem. Berlingske Business fortalte forleden om bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment, Flemming Østergaards, møder med ledelsen i den lille danske TV-kanal, DK4, som er blevet sat til salg af sine ejere. Flemming Østergaard ønskede ikke at kommentere de konkrete oplysninger, men han ville gerne fortælle, at TV-mediet kunne være et interessant forretningsområde for Parken.

Anders Drejer, professor i strategi og forretningsudvikling på Århus Handelshøjskole, var en af de hårdeste kritikere af Per Mikael Jensens habilitetsproblemer tidligere på måneden, og han ser også en risiko for, at Flemming Østergaard bevæger sig ud i en gråzone, når han møder op til bestyrelsesmøderne i TV 2.

»Advarselslamperne blinker for Flemming Østergaard i denne her sag. Han kan drage stor nytte af sin viden om TV 2, hvis han går ind i TV-markedet, og det kan blive problematisk,« mener Anders Drejer.

Flemming Østergaards habilitet var allerede et diskussionsemne, da han blev udpeget i slutningen af april. Den gang drejede kritikken sig om, at Østergaard, som ejer af FC København, skal sælge sit eget produkt til TV 2, når der skal forhandles TV-rettigheder til FC Københavns kampe.

Ros for åbenhed
Anders Drejer mener dog, at Flemming Østergaard skal have ros for at spille med åbne kort.

»Det er en meget fair måde at gøre det på. Ved at annoncere at han er interesseret i TV-mediet som forretningsmulighed, gør han det jo nemmere at overholde habilitetskravene. Det er også det eneste rigtige at gøre,« siger Anders Drejer, der mener, det er op til TV 2s bestyrelse at vurdere, hvornår Flemming Østergaard er for dybt involveret i en konkurrerende virksomhed til at kunne fortsætte sit hverv som bestyrelsesmedlem.

TV 2s bestyrelsesformand, Niels Boserup, ønsker ikke at tage stilling til, hvorvidt Flemming Østergaard har et habilitetsproblem i sagen omkring DK4 og derfor ikke længere kan være medlem af TV 2s bestyrelsen.

»Flemming Østergaard er udpeget af TV 2s ejer, altså staten. Staten må have ment, at Flemming Østergaard ikke er inhabil, og det svar har jeg også fået, da jeg spurgte om det,« siger Niels Boserup.

Det er kulturminister Brian Mikkelsen (K), der i slutningen af april udpegede Flemming Østergaard til bestyrelsesposten. Han ser heller ingen problemer for Østergaards fortsatte virke i bestyrelsen.

»Jeg går ud fra, at Flemming Østergaard overholder de gældende habilitetsregler, der findes på området,« siger Brian Mikkelsen. Derudover ønsker han ikke at kommentere yderligere på situationen.