Advarsel om hårdt år for vind i USA

Selv om den amerikanske støtteordning PTC til investeringer i vedvarende energi er blevet forlænget i yderligere et år, så kan mange danske underleverandører til vindmølleindustrien formentlig se frem til et hårdt år på det amerikanske marked i 2013.

Under den nye ordning skal projekter blot være påbegyndt inden udgangen af 2013 - og afsluttet senest i 2014 - for at været berettiget til støtten.

- Ordningen betyder meget, men på den meget korte bane kan det godt give nogle udfordringer, at forlængelsen først kommer nu. 2013 vil stadig blive en meget stor udfordring for danske underleverandører, der leverer til USA, siger Ulrich Ritsing, som er formand for Dansk Eksportforening, til Ritzau Finans.

Han forklarer, at mange af de projekter, der burde have været sat i gang i 2012, ikke er blevet sat i gang, da man ikke var sikre på, at pågældende projekter ville kunne opnå PTC-støtten. Derfor har mange projektudviklere i en periode sat projekter på pause, og de skal først nu genstartes.

- Når det så er sagt, er det bestemt positivt med forlængelsen, for når først den er godkendt, begynder tingene at flytte sig igen, og man begynder at kunne arbejde på lidt længere sigt. Men vi skal ikke overvurdere betydningen i 2013, for der vil gå noget tid, før de projekter, der nu kan sættes i gang, vil ramme de danske underleverandører. Vi skal ind i andet halvår, før det for alvor begynder at have nogen effekt, forudser Ulrich Ritsing.

At forlængelsen først er kommet nu har generelt ramt industrien over en bred kam, men nogle underleverandører har ifølge Ritsing søgt at kompensere for nedgangen i nye møller ved at få bedre fat i efter-markedet med service af tidligere opsatte møller.

- Men dem, som udelukkende lever af at sælge til nye projekter, har haft det hårdt i 2012. Det er en af udfordringerne med PTC-ordningen, at det er sådan et "stop-go", som gør, at det er svært at lave langsigtet planlægning, siger Ulrich Ritsing.

Dansk Eksportforening har 500 medlemsvirksomheder, hvoraf ca. 140 er underleverandører til vindmølleindustrien.