Advarsel mod falsk sikkerhedsprogram

IT-sikkerhedsekspert advarer mod Trygpcbruger-program, som på fejlfrit dansk narrer folk til at tro, at der er problemer med deres PC.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er absolut intet trygt ved programmet Trygpcbruger. Tværtimod er det et falsk anti-spionprogram, som man bør blokere effektivt for.

Sådan lyder advarslen fra IT-sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group.

Det falske sikkerhedsprogram forsøges solgt til uforsigtige slutbrugere gennem reklamebannere, som lanceres fra flere populære, danske netsteder.

»Programmet og den tilhørende hjemmeside trygpcbruger.com er udarbejdet på fejlfrit dansk og kan på den måde, når brugeren modtager en advarsel om, at systemet er inficeret, bidrage til at skabe ubegrundet frygt for, at ens system er inficeret, og at det er påkrævet at købe programmet for at rense og optimere maskinen. Men Trygpcbruger er fup,« siger IT-sikkerhedsspecialist Peter Kruse fra CSIS Security Group.

Programmet lokker med, at bestilling og betaling er helt sikker, at der er 30 dages returret, og at e-postadresse og personlige oplysninger aldrig vil blive solgt videre.

»Faktum er, at serveren ingenlunde er dansk, og det er firmaet bag fupprogrammet heller ikke. Serveren, som følsomme kreditkortoplysninger sendes videre til, befinder sig i London, mens netadressen trygbrugerpc.com er oprettet af et firma i USA,« siger Peter Kruse.

Kun otte af 29 antivirusprogrammer er i stand til at opfange og stoppe installationen af programmet.

Til gengæld åbner programmet ikke mulighed for, at hackere kan trænge ind på ens PC, ligesom det heller ikke aflurer tastetryk til f.eks. adgangskoden til netbank. Det forsøger udelukkende at franarre godtroende brugere deres penge.