Advarsel: Dansk vindmølleproduktion flytter til Kina

Europæiske producenter af vindmøller, hybridbiler og lavenergipærer kan blive tvunget til at flytte produktion til Kina for at få adgang til de såkaldt sjældne jordarter, advarer Dansk Industri (DI). Sagen bliver et hot emne på G20-mødet.

Dansk Industri er bekymret for, at manglen på råvarer kan presse produktion af energiteknologi til Kina, hvor landets statskontrollerede miner har globalt monopol på over 95 pct. af produktionen af sjældne jordarter. Billedet er fra havnen i Lianyungang, hvor råvarerne lastes på et skib. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA OUT/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Producenter af grøn energiteknologi, herunder to af verdens føren­de vindmølleproducenter Siemens og Vestas med hovedbase i Danmark, kan komme i klemme i kampen om at få adgang til de såkaldte sjældne jordarter.

På selve dagen, hvor verdens mest indflydelsesrige toppolitikere indleder deres drøftelser på G20-mødet i Sydkorea, advarer Dansk Industri (DI) på det kraftigste om, at mangel på råvarer på det globale marked og højere priser kan presse produktion af dansk og europæisk energiteknologi til Kina. Uroen om de sjældne jordarter, som Kina er centrum for, bliver taget op som et af de hotteste emner på mødet.

Fri adgang til råvarer

Siemens Wind Power, der er en del af verdens største koncern inden for vedvarende energiteknologi, tyske Siemens AG, bruger således op til to ton af sjældne jordarter til magneter til generatorer til hver eneste af sine nye vindmøller uden gear.

Med over 95 procent af produktionen har Kinas statskontrollerede miner globalt monopol på sjældne jordarter, der er afgørende i produktionen af fremtidens vindmøller.

»Vi får signaler fra vindmølleproducenter og andre virksomheder om, at det er vigtigt at have adgang til råvarer. Virksomhederne vælger nok ikke at flytte til Kina med det samme, men det er af afgørende betydning, at de får adgang til råvarer. I Danmark kan vi ikke leve af, at al produktion i yderste konsekvens bliver flyttet til Kina, altså derhen hvor jordarterne er til rådighed,« siger konsulent Casper Venbjerg Hansen fra DI.

Strategisk spil

Organisationen advarer om, at forsyningssikkerheden på de sjældne jordarter er kritisk. Storproducenten Kina bruger mangelen på råvarer og sit eget stigende forbrug i et strategisk spil om at styre leverancerne til virksomheder i andre lande. Det sker bl.a. med kinesiske kvoter med begrænsning af eksporten og eksportstop.

»I takt med højere verdensmarkedspriser og mangel på stabile leverancer til lande uden for Kina, kan bl.a. danske vindmøllevirksomheder blive tvunget til at flytte deres produktion til Kina for at få adgang til råvarer,« siger Casper Venbjerg Hansen.

Masser af virksomheder inden for elektronikproduktion og produktion af energiteknologi kan snart få akut mangel på de sjældne jordarter, da Kina bevidst er i gang med at opbygge nationale reserver via eksportrestriktioner.

Hvis produktionen og afsætning af sjældne jordarter i lande uden for Kina ikke kan følge med efterspørgslen, kan afhængigheden af råvarerne presse danske og europæiske producenter af grøn energiteknologi til Kina, mener DI.

Det er lige fra producenter af vindmøller, solceller, elbiler, hybridbiler og lavenergipærer til ipods og fladskærme, der er afhængige jordarterne. En række indflydelsesrige erhvervsorganisationer fra EU, USA og Japan, bl.a. Business Europe, som DI er medlem af, har i et fælles brev appelleret til G20 om at sikre fri adgang til råstofferne. Det skal bl.a. gøres ved presse Kina til at hæve eksportrestriktionerne.