Adidas skodder slave-sko efter kritik

Den tyske sportsudstyrsproducent Adidas stopper den planlagte lancering af sko med lænker om anklerne efter massiv kritik.

Adidas' nye sko med lænker om anklerne bliver aldrig sendt på gaden. Her har avisen USA Today skrevet om kondiskoene, der har udløst et ramaskrig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krænkende, frastødende og ufølsomt.

Sådan betegner den kendte, amerikanske borgerretsforkæmper Jesse Jackson Adidas' seneste skud på sneaks-stammen, nemlig et par nye kondisko med farvestrålende lænker om ejerens ankler.

"Forsøget på at tjene penge på mere end 200 års menneskelig nedgørelse, hvor sorte blev anset for andenrangsborgere af forfatningen, er krænkende, frastødende og ufølsomt," sagde Jesse Jackson mandag, lige inden at Adidas besluttede at stoppe lanceringen af de omdiskuterede kondisko.

Den kendte borgerretsforkæmper mener ligesom mange andre kritikere, at skoenes lænker minder om slaveriet, mens lænkerne fra Adidas' side angiveligt var ment som et markedsføringsstunt. På den tyske sportsudstyrsproducents Facebook-side blev de nye sneaks lanceret med følgende ordlyd: "Har du også et par sko, der er så hotte, at du bliver nødt til at lænke dem fast til dig?"

Det skriver nyhedssitet CNN.com.

Skoene, der er tegnet af designeren Jeremy Scott, var ellers planlagt at blive sendt på markedet til august, men efter at Adidas selv lagde et foto af dem på deres Facebook-side, er kritikken haglet ned over producenten. Og efter først at have forsvaret satsningen og designeren bag, har Adidas nu sagt undskyld og besluttet at standse skoene, inden nogle har nået at købe dem.

"Vi beklager, hvis folk føler sig stødt over designet, og vi ruller vores planer om at sende dem på markedet, tilbage," skriver Adidas i et statement.