Acers nye topchef siger op

PC-gigantens stifter, som holdt op for ni år siden, genindtræder for at rette virksomheden op.

Foto: TAO-CHUAN YEH. Acers stifter, Stan Shih (her i midten på et arkivbillede fra 1998), overtager nu roret igen i sin virksomhed, efter at den nye topchef har sagt op. Arkivfoto: Tao-Chuan Yeh, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Den nyudpegede topchef for den taiwanske PC-gigant Acer har sagt op. I stedet træder Acers stifter nu ind for at rette selskabet op efter rekordtab.

Jim Wong blev for nylig udpeget til at skulle afløse J.T. Wang som ny topchef, efter at Wang sagde op tidligere på måneden. Nu har han imidlertid selv sagt op som både bestyrelsesformand - en post, han har haft siden 2011 - og som kommende topchef, og derfor må Acers stifter, Stan Shih, træde ind på scenen. Han får en hård opgave med at rette selskabet, der startede i 1976, op.

Det er ni år siden, at Stan Shih trådte tilbage. Acer var en overgang verdens største producent af bærbare PCer, men indtjeningen toppede i slutningen af 2009, lige før Apple lancerede sin første iPad, og finanskrisen begyndte at gøre rigtigt ondt på også teknologiproducenter.

Store opkøb

Nu nedlægges stillingen som koncernchef, og Stan Shih vil midlertidigt fungere som både øverste topchef og bestyrelsesformand uden at få løn for jobbene.

Mens J.T. Wang har siddet i spidsen for Acer, er der blevet købt op for 1,3 milliarder dollars. Acer ejer i dag Gateway, Packard-Bell og eMachines, og det sikrede positionen som verdens største producent af bærbare PCer i 1. kvartal 2010.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg måtte Acer 5. november nedskrive værdien af en række opkøb med mere end 450 millioner dollars eller 2,49 milliarder kroner. Acers omsætning er fladet konstant gennem de seneste to år og er alene fra januar til september i år dykket med 17 procent.