Acer og Asus er mini-PC-konger

72 procent af de storsælgende mini-PCer i Danmark kommer fra to fabrikanter. De er begge fra Taiwan. Men nu forsøger andre spillere at få en bid, af det lukrative marked.

De små, lette og prisbillige mini-PCer (her Lenovos Ideapad med 10-tommerskærm) storsælger i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Et kæmpe slagsmål om kunderne er i gang blandt mini-PC-producenterne.

Lige nu er de to taiwanesiske IT-giganter Acer og Asus konger af mini-PC-markedet i Danmark. Til sammen sidder de på 72 procent, opgør analysehuset IDC, som samtidig forudser øget konkurrence i takt med, at flere af de andre producenter forsøger at tilkæmpe sig markedsandele.

Hewlett-Packard (HP) kom på banen før jul sammen med kinesiske Lenovo og sydkoreanske LG, og Samsung er netop rykket ind.

Vejer omkring et kilo

Mini-PCer ligger typisk i prisklassen 2.000-3.000 kroner. De vejer omkring et kilo og har en skærm på lige omkring 9 tommer, hvilket sammenlagt gør dem usædvanligt velegnede at tage med overalt. De har ikke imponerende mængder af hukommelse og kan ikke køre spil, men de kan, hvad der er brug for, når man skal kommunikere på farten via Internet, straksbeskeder, elektronisk post, netkamera, Skype, tekstbehandling, regneark, præsentationer m.m.

Mange af mini-PCerne er desuden udstyret med styresystemet Linux, som betyder, at de både kan startes og slukkes på 20-25 sekunder. Tillige sælges flere af dem nu med mobilt bredbåndsabonnement, så de kan bruge mobilnettet.

Størrelsen betyder dog, at de ikke helt kan erstatte stationære og bærbare computere - simpelt hen fordi man ved flere timers arbejde vil begynde at mærke i kroppen, at dimensionerne på PCen er mindre end normalt.

Ifølge Computerworld vil Asus nu begrænse antallet af forskellige modeller for at undgå forvirring og samtidig bringe produktionsomkostningerne ned. Asus var først på banen med sin Eee-PC, som bjergtog verden og åbnede døren for mini-PCen. Asus solgte sidste år 4,9 millioner Eee-PCer. Acer har tidligere meldt ud, at man forventede at sælge seks millioner Aspire One-PCer, men Acer har ikke selv offentliggjort sine tal endnu.


Læs også:

Supertynde fladskærme i 2009

Bærbare kan ende med at koste en krone

Kartel forhindrede billigere fladskærme