Abu Dhabi bliver globalt centrum for grøn energi

Dansk diplomati måtte trække følehornene til sig i ulige magtkamp med Abu Dhabi om at huse det første globale agentur for vedvarende energi i udviklingslandene. Med velsmurt politisk kampagne og petrodollars trak araberne det længste strå. Emiratet sikrer sig hovedsædet for agenturet, mens Frankrig for næsen af Danmark får posten som generalsekretær.

Efter et benhårdt kapløb mellem Danmark, Tyskland og Abu Dhabi om at huse verdens første agentur for vedvarende energi, IRENA, har den stenrige oliestat i De Forenede Arabiske Emirater vundet slaget.

Verdens største CO2-frie by, Masdar i Abu Dhabi, der står for 85 procent af emiraternes olieproduktion, bliver hovedsæde for udvikling af vedvarende energi i udviklingslandene. Først og fremmest vandt araberne på grund af opbakning fra et stort antal af 140 nationer, der i denne uge deltog i det afgørende møde i Sharm El Sheikh i Ægypten. Abu Dhabi befæster dermed sin position som et globalt grønt center. Olieriget med noget under en million arabiske statsborgere fik solid opbakning fra det meste af verden til at stemme for Abu Dhabi. Det skete efter en kampage, der blev ført med usædvanlig diplomatisk snilde og gyldne løfter om milliardstøtte til centret.

»Abu Dhabi kørte en yderst professionelt, dygtigt og konsekvent gennemført politisk kampagne. Det er gået ind på de højeste niveauer til en række af verdens lande for at få støtte fra præsidenter, udenrigsministre og alt, hvad der kan krybe og gå,« siger en kilde, der ønsker at være anonyme, til Berlingske Business.

Historisk afgørelse

Anførerne for kampagnen var flere fremtrædende medlemmer af regeringen med emiratet og De Forenede Arabiske Emiraters leder Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan i spidsen. Men også den karismatiske og magtfulde Sultan Ahmed Al Jaber havde en finger med i spillet.

»Det er en historisk afgørelse for Abu Dhabi, der altid har været en af de førende lande på det globale energimarked. Vi bliver nu hovedstad for vedvarende energi i verden,« siger Sultan al Jaber, der er topchef for det statslige selskab bag verdens første CO2-frie by, Masdar.

Kampagnen for Masdar City som center for teknologi og innovation inden for grønne CO2-neutrale energiformaer var målrettet. Både mod store lande som USA, Frankrig og Spanien samt en række bittesmå østater som Grenada i Carabien. Abu Dhabi lokkede med at betale rejsen for småstaternes deltagere til Sharm El Sheik og opholdet på konferencehotellet for deltagerne fra østaterne i ugen op til afgørelsen den 29. juni. Disse lande var grundstammen i Abu Dhabis sejr.

Danmark valgte klogeligt at trække sit kandidatur til at huse verdens-agenturet for vedvarende energi inden de afgørende forhandlinger, da de arabiske lobbyister, med løfter om at skyde oliemilliarder i agenturet og diplomatiske muskler, gennem de seneste måneder havde kørt sig i stilling. Da der til sidst på stod et meget hårdt slag mellem Masdar City i Abu Dhabi og Bonn i Tyskland var stemningen klar: Abu Dhabi får hovedsædet.

Al Jabers land fået havde tilsagn fra så mange af de 140 nationer, at Tyskland var tvunget til at strække våben.

Smuler til Bonn

USA er meget interesseret i alliancepartnere i Mellemøsten. Tidligt i forløbet var det lykkedes araberne at få forhåndopbakning fra USAs udenrigsminister Hillary Clinton samt repræsentanter for Frankrig og Spanien, der ligesom USA har store økonomiske interesser i Abu Dhabi og de arabiske golfstater. Et besøg af Abu Dhabis udenrigsminister hos Argentinas præsident, Cristina Fernandez de Kirchner, fik også præsidenten overbevist. Et generøst tilbud fra Abu Dhabi om betydelig økonomisk støtte til agenturet var også stærkt medvirkende til, hvor hovedsædet skulle ligge. Her kunne Klimaminister Connie Hedegaard(K) og det danske diplomati slet ikke være med. Agenturet skal fungere som igangsætter og give økonomisk støtte til udvikling af vedvarende energi i udviklingslande, lige fra Indien, Pakistan og Filippinerne til andre lande i Asien, sydamerikanske lande og små østater, bl.a. i Caribien.

Det store slag mellem Tyskland og Abu Dhabi endte med et kompromis. Mens IRENAs hovedsæde bliver i Abu Dhabi, får agenturet to små afdelinger i Bonn i Tyskland og Wien i Østrig, der skal være forbindelse til FNs kontorer, der beskæftiger sig med udviklingslandene.