Aarhus-virksomhed indgår milliardaftale om Danmarks nye kampfly

Teknologivirksomheden Terma har indgået en langsigtet aftale med amerikanske Northrop Grumman, der omhandler kampflyet F-35 Joint Strike Figther, som bliver det næste danske kampfly. Aftalen har en værdi på omkring 2,5 milliarder kroner, lyder det fra Termas topchef.

En F-35-pilot er på vej hen i sit jagerfly på en amerikansk base i staten Utah. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den jyske teknologikoncern Terma har i årevis leveret dele til det amerikanske kampfly F-35 Joint Strike Fighter. Det kommer virksomheden med hovedsæde i Aarhus også til at gøre fremover. Terma har tirsdag eftermiddag skrevet under på en aftale med amerikanske Northrop Grumman, der grundlæggende er et håndslag om fortsat samarbejde, der bliver lagt ovenpå langtidskontrakter, som Terma i forvejen har med den store amerikanske producent af fly og krigsmateriel.

»Hvis vi ellers kan forblive konkurrencedygtige, så har vi her lavet en ægteskabspagt, der siger, at vi skal fortsætte med projektet. Det betyder, at vi kan fastholde og fortsætte med vores langsigtede investeringer og dermed skabe flere arbejdspladser i Grenå og hos vores underleverandører,« siger Jens Maaløe, der er administrerende direktør i Terma.

Terma-direktøren vurderer, at aftalen med Northrop Grumman, som er en af Termas tre store partnere på F35-projektet, har en værdi på omkring 2,5 milliarder kroner. Terma har tilsvarende aftaler med de to andre store partnere, Lockheed Martin og BAE, samt yderligere kontrakter med to mindre spillere på projektet. Samlet set har den danske teknologivirksomhed aftaler for mellem otte og ti milliarder kroner i forbindelse med F-35-satsningen.

De store mlliardaftaler betyder, at Terma beslutter at investere massivt i sin fabrik i Grenå, hvor langt størstedelen af selskabets F-35-produktion foregår.

»Det betyder, at vi med udgangen af det her år har investeret for omkring 300 millioner kroner i vores faciliteter i Grenå,« siger Jens Maaløe.

Terma har allerede ansat mange nye medarbejdere og forventer at øge antallet af ansatte med over 40 pct. fra omkring 350 i dag og op mod 500 ansatte om to til tre år.

For Terma gav den store investering i F-35-programmet ekstra bonus sidste sommer, da et bredt flertal i Folketinget besluttede, at det danske forsvar skal have 27 nye F-35-kampfly til en samlet købspris på omkring 20 milliarder kroner.

Terma har været involveret i F-35-programmet siden 2002 og har blandt andet konstrueret elektroniske komponenter og kompositmaterialer, der bruges på det højteknologiske flys haleror.