Aarhus-tegnestue køber sig til førerposition

Aarhus-baseret tegnestue med fokus på Norden har overhalet et andet Aarhus-firma og sidder nu på arkitekternes trone. Københavnerne er hægtet af.

Det Aarhus-baserede artikentfirma, Arkitema, står blandt andet bag det norske Østfold Sygehus
Læs mere
Fold sammen

Nok er København landets hovedstad, men i arkitektbranchen har tegnestuer med base i Aarhus de fleste øverste pladser, og nu har nummer to med et par opkøb overhalet nummer et.

"Danske Arkitema Architects opkøber den norske tegnestue ELN Arkitekter og kan nu kalde sig Danmarks største med 368 medarbejdere i Aarhus, København, Stockholm, Malmø og Oslo."

Sådan indleder Arkitema en pressemelding om sit nye, norske opkøb, der er udtryk for en "betydelig oprustning" i fjeld- og olielandet. I 2012 købte Arkitema op i Sverige og er siden vokset "markant" og har kurs mod 500 ansatte inden for fem år - med skarpt fokus på nærområdet.

"Vi får ugentlige tilbud fra Asien og andre steder, men siger pænt nej tak. Vi bygger til Norden. Vores nuværende markedsandele gør, at der er rigeligt plads til at vokse inden for den nuværende strategi og forretningsmodel,” siger Jørgen Bach, der er partner og direktør for forretningsudviklng.

Med det seneste par års vækst og købet i Norge kommer Arkitema forbi C.F. Møller, der hidtil har været størst i branchen - og også har base i Aarhus.

I den seneste Berlingske-brancheanalyse var Henning Larsen, med hovedkontor på Vesterbro, tredjestørst målt på omsætning, mens nummer fire, Årstiderne Arkitekter, har base i Silkeborg. Nummer fem, Schmidt Hammer Lassen, udspringer fra Aarhus - også nummer seks, 3xN, blev grundlagt her, men har dog flyttet tegnestuen til Holmen i København.