Aarhus' nabokommuner trækker sig ud af byens lufthavn

Kommunerne, der grænser op til Aarhus, sælger deres aktier i den nuværende lufthavn ved Tirstrup.

Fire omegnskommuner sælger deres aktier til Aarhus Kommune, der nu skal på jagt efter investorer, som skal være med til at gøre lufthavnen mere kommerciel. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aarhus: Aarhus Kommune vil fremover være den eneste ejer af Aarhus Lufthavn i Tirstrup. Det skriver DR Østjylland.

Borgmestrene fra de fem nuværende ejerkommuner - Aarhus, Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs - er onsdag blevet enige om det fremtidige ejerskab af lufthavnen, der blev anlagt som militær flyvestation af tyskerne i 1943.

De fire omegnskommuner sælger deres aktier til Aarhus Kommune, der nu skal på jagt efter investorer, som skal være med til at gøre lufthavnen mere kommerciel.

Den løsning er den socialdemokratiske borgmester i Favrskov Kommune, Niels Borring, tilfreds med.

- Det er fint, at vi får forenklet vores ejerstruktur. Det skaber mere handlekraft, og vi andre støtter stadig gerne en lufthavn i Østjylland. Det er derfor, vi også løbende har været med til at sætte penge af til at udvikle lufthavnen i Tirstrup, siger han til DR Østjylland.

Fremtiden for lufthavnen, der efter Anden Verdenskrig fik status af civil lufthavn, har længe været uvis.

Den nyeste udvikling i sagen sker, efter at Aarhus Kommune næsten er gået solo med planerne om en eventuelt ny østjysk lufthavn ved Thomasminde.

Aarhus Byråd fik i 2015 udarbejdet en analyse om en ny placering af lufthavnen, og i forlængelse heraf besluttede byrådet at arbejde videre med en ny placering ved Thomasminde nord for Aarhus.

En rapport fra konsulentfirmaet Rambøll konkluderede i foråret, at det fysisk er muligt at anlægge en ny lufthavn ved Thomasminde. Men det vil kræve, at Aarhus Kommune bidrager med et egenkapitalindskud på 500 millioner kroner.

/ritzau/